måndag 23 juni 2008

Arn - Tempelriddaren


Så har den första svenska titeln på Blu-ray anlänt! (Ignorerar att ett engelskt bolag har gett ut Sjunde inseglet förra året...) Arn är den första svenska film som släpps på den svenska marknaden i Blu-ray och om jag förstått saken rätt är Nutley/Bergströms senaste kalkon Angel den andra. Hur som helst läste jag Arn-böckerna när dom kom och gillade dom. Inte för att dom är några mästerverk men dom lyckades få med en trevlig blandning av svensk historielektion, coola tempelriddare och en rätt bra story. Filmen hade man väl inga större förhoppningar på annat än att den inte skulle vara dålig, att den inte skulle påminna en sekund om Tre solar. Jag förstår precis vad Strage menar när han säger att han så gärna ville ge den en trea. Men till skillnad från honom kommer jag inte att ångra mig, jag tycker faktiskt att det är precis vad den är värd.

Visst, den är lite för långsam, lite för ostrukturerad och det finns några tveksamma skådespelarinsatser. Å andra sidan är skådespelarna överlag faktiskt helt ok, det ser ofta väldigt bra ut och scenerna i Jerusalem fungerar. Filmen är inget mästerverk men å andra sidan behöver den inte skämmas för sig. Jag blir nästan förvånad över att den funkar och även om det inte är ett fantastiskt högt betyg så är det inte heller motsatsen.

Bilden är kanske inte så där superdupervass som det kan vara i Blu-ray men vid scener som utspelar sig i skogen syns det tydligt att det är HD man tittar på. Förutom Dolby digital finns DTS-HD vilket mest känns kul för att det är en indikation på att man satsat lite extra. Synd bara att det tar slut där för lite extramaterial hade man väl ändå kunnat fläska på med i detta med svenska mått mätt jätteprojekt. Eller varför inte ha låtit Guillo sitta och pösa i ett kommentarspår? Det hade varit något det. Kanske kommer det i Arn the ultimate multidisc limited collector’s edition?

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar