onsdag 2 juli 2008

V for Vendetta


Såg V for vendetta när den kom, gillade vad jag såg och tyckte att det var läge att se om nu när den släpps i Blu-ray. Och jag har fortfarande inte läst serien så jag slipper allt ältande om huruvida filmen skiljer sig från den och om detta i såna fall är bra eller dåligt. Skönt!

Dock uppstår bekymmer. Min Blu-ray spelare drar igång filmen men efter att den startat och spelat i några sekunder stänger den av sig och allt börjar om från början. Några googlingar senare förstår jag att jag befinner mig i gott sällskap och efter att ha laddat ner Firmware-uppgraderingen 3.95 och installerat den funkar allt som det ska. Skönt att det löste sig men ändå irriterande.

Story: I ett framtida fascistiskt Storbritannien konfronteras Natalie Portmans karaktär med terroristen/frihetskämpen V som kämpar för att väcka upp befolkningen och resa sig mot sina förtryckare. Under filmens gång får vi följa hur Portman blir indragen i komplotten samtidigt som hon får mer och mer insikt om regimens brott. V for vendettas storhet ligger dock inte i själva handlingen utan i de frågeställningar den tar upp. När är det rätt att ta till våld? Helgar ändamålen medlen? Filmen lyckas på ett skickligt sätt diskutera de här knepiga frågorna just när det gäller våld kontra förtryck och även om den inte ger några definitiva svar tycker i alla fall jag att den pekar åt ett visst håll. V for vendetta är en tänkvärd, intressant, politisk och väldigt snygg film som vägrar släppa taget om en när den väl är slut.

Filmen är väldigt visuell med fantastisk dekor och mycket färg och gör sig väldigt bra i HD även om den har en ganska mjuk och inte spektakulärt skarp bild. Ljudet är välkomponerat och det ingår ungefär en timmes extramaterial. Lite fattigt för en sådan här film kanske?

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar