fredag 6 juni 2008

Guldkompassen


Efter Stardust var jag lätt skeptisk mot ännu en barnslig fantasyfilm, men å andra sidan ska jag ju se allt som kommer i genren och dessutom var det lockande att kolla in en potentiellt spektakulär film i Blu-ray.

Nog för att den primära målgruppen är barn men Guldkompassen håller en hyfsat bra nivå, lite som med Harry Potter och Narnia går det att titta på den. Filmen utspelar sig i en slags parallellvärld till vår och har en känsla av 20- och 30-talen. I huvudrollen finns en ung flicka och som alltid i såna här berättelser visar hon sig besitta vissa speciella egenskaper vilket gör henne till en central person i storyn. Hon måste lösa mysteriet med att en massa barn försvinner och på vägen få ut en isbjörn med Ian McKellens röst ur sitt alkoholmissbruk. Typ.

Hela poängen med fantasy är att skapa en fantastisk värld som man köper och just detta brukar vara det som det brukar falla på att det känns fejk. Just därför känns det extra kul att konstatera att på den punkten lyckas Guldkompassen utmärkt! Det är en fantastisk värld som målas upp där man blandar ting och företeelser som man känner igen med fantasi. Nyckeln är att tona ner det fantastiska och inte göra det för spektakulärt och det lyckas man med. Det hänger ihop, ser riktigt bra ut och känns äkta! Det syns att man lagt ner en del pengar på produktionsdesign men frågan är vad som hände med budgeten för de digitala djuren som det myllrar av? I Guldkompassens värld är det nämligen så att ens själ inte finns inom en utan utgörs av ett (talande) djur som följer vid ens sida. Haken är att kvaliteten på dom dataanimerade djuren tenderar att pendla mellan tveksam till rena rama Katten Gustaf. Det är otroligt irriterande att de usla animationerna ska befolka de vackra dekorerna och då och då bryta illusionen. Mot slutet av filmen flippar det dock lite när dom kommer till Nordpolen och det ser lite för ofta ut som en gammal reklamfilm för Coca Cola. Annars är en märklig detalj att Sam Elliot är med på ett hörn och spelar samma cowboy som han gör i Big Lebowski!? En annan lustig episod utspelar sig i slutet av filmen när huvudrollen ska springa över en smal bro över ett stup och Ian McKellen ropar att hon ska fortsätta utan honom. Sagan om Ringen någon? Och precis som Sagan om Ringen slutar Guldkompassen med en rejäl cliffhanger.

Ljud och bild är verkligen tipptopp! Däremot ingår inget extramaterial utöver ett kommentarspår på den här hyrutgåvan vilket är intressant. Det var inte allt för länge sedan jag konstaterade det fördelaktiga i att Blu-ray marknaden är för ung för att släppa strippade hyrutgåvor och maxade köputgåvor, att om man hyr får man en massa extra. Tydligen så inte längre. För Guldkompassen finns att köpa i en dubbelutgåva med mer extramaterial. Ser det som ett tecken på att formatet är på väg att växa upp.

:-I

Inga kommentarer: