tisdag 25 mars 2008

Blade Runner - Ultimate collector's ed.


Fääärdig.

Blade runner tillhör dom där filmerna som var obligatoriska för ett sci-fi fan uppväxt på 80-talet. Att den dock aldrig tillhörde mina absoluta favoriter kan bero på slumpmässiga skäl lika väl som något annat. Efter att ha blivit misshandlad med skräpiga utgåvor och olika klippningar i åratal har nu äntligen den definitiva utgåvan av Blade runner anlänt. Film som förpackas med ”extra allt” har aldrig tidigare varit ett mer relevant påstående. Visst har det släppts fetare utgåvor tidigare, men då har det handlat om hela säsonger av tv-serier, filmsviter eller urval från en viss regissör. Men jag kan inte komma på att det skulle finnas en enda film som givits så mycket utrymme som den här. Vilket får en att fundera över varför just Blade runner av alla filmer har förärats med sådan omsorg? Jag vet faktiskt inte, men en sak är säker efter att ha plöjt den här boxen och det är att Blade runner har en mycket stor och mycket entusiastisk skara fans.

Boxen innehåller så mycket att jag inte vet i vilken ände jag ska börja? För att få lite struktur är det kanske like bra att gå igenom skiva för skiva. För övrigt har Blade runner nu släppts i ett antal varianter och vad jag har lagt vantarna på är den amerikanska regionsfria 5-disc väskutgåvan i Blu-ray. På båda sidan atlanten har utgåvor som bara innehåller skiva 1 och 2 släppts (vilket jag skrev om här) i både DVD, HD-DVD och Blu-ray. En 5-discutgåva i DVD har även släppts i Norden dock är den inte förpackad i en sån här lyxig väska…

Disc 1 (Blu-ray)
Den första skivan innehåller Ridley Scotts så kallade final cut av Blade runner. Mängder av detaljer har manipulerats men det handlar som sagt om detaljer, om små saker som inte stämde som behövde fixas. Inga George Lucas fasoner med andra ord. Om jag själv måste välja vilken version av filmen jag föredrar blir det lätt denna final cut. Kan tänka mig att en och annan purist kanske har invändningar men det slipper jag som inte är ett jättefan ifrån. Filmen är totalt restaurerad och det ser riktigt bra ut för att vara en så pass gammal film och framförallt effektscenerna ser löjligt bra ut i Blu-ray. Just själva restaureringen är ett enormt lyft för en film som hittills bara funnits i skräpiga versioner. Ljudet är ommixat och Vangelis fantastiska musik låter oerhört bra! Skivan innehåller dessutom en kort introduktion av Ridley Scott samt tre (!) olika kommentarspår. Med tanke på hur mycket övrigt extramaterial det finns blir det oundvikligen en hel del repetitioner i kommentarspåren men det är ett förvånansvärt litet problem. Det första spåret är med Scott och som vanligt har han mycket att säga. På spår nummer två varvas två av producenterna samt de två manusförfattarna. Spåret med den ursprungliga manusförfattaren Hampton Fancher och David Peoples som togs in i hans ställe är det bästa av de två. Fancher verkar vara en riktig karaktär och det är rätt kul att höra om hur dom tjafsar om vem som skrev vad. På spår nummer tre pratar ett antal personer som sysslade med de mer tekniska bitarna av filmen och det är det klart minst intressanta spåret.

Disc 2 (DVD)
På den här skivan finns den nyproducerade dokumentären Dangerous days (som för övrigt var arbetsnamnet på filmen Blade runner) som är dryga tre timmar och är väldigt ingående och intressant. Bland dom bästa DVD-dokumentärer jag sett! Final cut och denna andra skiva är vad som ingår i den enklaste av nyutgåvorna av Blade runner, både på DVD, Blu-ray och det där formatet HD-DVD och egentligen räcker dom mer än väl. Bra utgåva av bra film och riktigt bra extramaterial.

Disc 3 (Blu-ray)
Men för den som inte nöjer sig med det nödvändiga inkluderas här bioversionen, den europeiska bioversionen samt director’s cut versionen som kom på 90-talet. Dom två förstnämnda är i princip identiska med skillnaden att den europeiska innehåller lite mer våld. Det är för övrigt den europeiska som varit den version som funnits på VHS och Laserdisc fram till att director’s cut dök upp. Den stora skillnaden mellan Director’s cut och dom två tidigare var att berättarrösten var bortagen samt att den innehöll det ökända lyckliga slutet. Filmerna är restaurerade och ser väldigt bra ut, däremot saknas extramaterial på den här skivan utöver en mycket kort introduktion till varje film av Ridley Scott.

Disc 4 (DVD)
På den fjärde skivan finns allt extramaterial som inte platsar på skiva nummer två. Det är en riktig godispåse och här finns saker som trailers samt bortklippta scener och det kryllar av korta dokumentärer om allt möjligt som har med Blade runner att göra.

Disc 5 (Blu-ray)
Skiva nummer fem innehåller den så kallade workprint versionen av filmen, dvs. en tidig klippning som på många områden skiljer sig från vad som sen släpptes på bio. Här är bildkvaliteten dock inte något vidare och att den är versionen är med får betraktas som kuriosa. Men man har inte sparat på krutet och skivan innehåller ett kommentarspår av författaren Paul M. Sammon som verkar veta ALLT som är värt att veta om filmen och konstant kommenterar alla skillnader mellan utgåvorna. Den femte skivan har även en väldigt intressant halvtimmesdokumentär som går igenom de olika versionerna av filmen.

Extra
Den här utgåvan innehåller dessutom två plastprylar; en origami-enhörning i silver (snygg!) samt en flygande bil (halvkul). Vidare finns kort med illustrationer samt en serie rutor i en plastbit som återskapar en filmsekvens när man rör på den. Trevliga saker allt ihop men rätt överflödigt.

Själva filmen då? Jo, den är ju väldigt bra och utgör ett udda stycke pretentiös konst. Ljussättningen är fantastik och unik och designen är otroligt genomtänkt och allt detta skapar en väldigt speciell och skön atmosfär. Mörkt och uppgivet men samtidigt väldigt vackert, en film man kan se om flera gånger! (Fråga mig, jag har just gjort det…) Är man intresserad av film går det inte att komma ifrån Blade runner och dess karaktäristiska bildspråk, filmen är ett måste! Men för de flesta räcker det nog med en enklare utgåva en just denna.

En sådan här riktigt bra film som får en sådan har obeskrivligt omfattande förpackning kan bara förtjäna högsta betyg! Nu ska jag dock inte titta på Blade runner på några år…

:-D

Inga kommentarer: