fredag 10 augusti 2007

Apocalypto


Jag älskar tidsresor och är dessutom en av de få som verkligen gillade Mel Gibsons Passion of the Christ. Så när jag hyrde Apocalypto såg jag framför mig hur jag skulle bjudas på en skitsnygg film och en övertygande tidsresa.

Och jag tycker att jag fick det jag hade hoppats på. Det är väldigt mycket Mel Gibson, dvs. snygga vyer, inzoomningar i närbild, slow motion, långsamt, pretentiöst och väldigt våldsamt. Man behöver inte tycka om det, men det är något med Mel Gibsons rätt galna idéer som tilltalar mig. Högbudget med totalt okända skådisar som alla talar ett språk som en normal biopublik inte förstår är något som det inte finns utrymme för inom Hollywood. Gibson skiter i det och återigen kör han sin grej och det måste man ändå ge honom cred för. Dessutom gillar jag resultatet! Ok för att det är lite buskis i början, ok för att det är lite väl långsökt ibland och ok för att det är lite fånigt pretentiöst. Men jag köper allt det här för bilderna är så otroligt hänförande! Filmen är helt enkelt fantastiskt vacker, allt från landskapsvyerna till dom där otaliga inzoomningarna där man får skärskåda hur mycket arbete som ligger bakom rekvisitan. Skådespeleri och story kommer helt klart i andra hand, i första hand är det en fröjd för ögat. Det är så långt ifrån tv-teater man kan komma, det här är film! Kliché brukar normalt användas som ett skällsord men jag håller inte med, för det beror på sammanhanget. Apocalypto lagrar nämligen kliché på kliché och jag gillar det: Indianer jagar i djungeln, Maya-folket förtrycker mindre stam, Maya-tempel med människooffer där hjärtan skärs ut och visas för offret, solförmörkelse. I det läget sitter jag och hoppas på att innan filmen är slut ska få en jaguar och lite conquistadorer och det visar sig att man får precis det. Eller rättare sagt blev det ännu bättre eftersom det blev inte bara en vanlig jaguar utan en svart panter, snyggt! Alla dessa klichéer var vad jag sökte efter och var vad jag fick. Är den då så våldsam som det sägs? Tja, helt klart är att den är väldigt våldsam. Finns många filmer som är mycket värre, men Apocalypto är ingenting för den känslige.

Den tekniska kvaliteten på bilden är helt suverän, verkligen fantastiska färger och kontraster! Vidare finns inget att invända mot det atomsfäriska DTS-spåret! Extramaterialet bestod av en dokumentär som gav en känsla av arbetet bakom kulisserna, främst rekvisitan och den var rätt intressant. Utöver det en bortklippt scen, en trailer och lite annat smått. (Faktum är att alla DVD innehåller en trailer och ibland lite stillbilder men det här är sista gången jag nämner eftersom det är så ointressant. Hädanefter kommer jag nämna bara om det inte finns en trailer eller något annat man förväntar sig, t.ex. ”interaktiva menyer”, som var ett försäljningsargument för bara några år sedan…)

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar