tisdag 14 augusti 2007

The King of Comedy


King of comedy är en gammal favorit som jag sett otaliga gånger. Då priset nu var bra tyckte jag att det var läge att lägga till den till samlingen. Samt se om den.

Filmen är från 1983 men frågorna den behandlar är precis lika relevanta idag. I grund och botten handlar det om kändisvärlden, hur kändisar blir betraktade som gudar och vad desperata människor är villiga att göra för att få bli del av den världen. Robert De Niro är suverän som den tragiske, talanglösa och mycket obehagliga Rupert Pupkin. Dessutom kul med en Scorsese/De Niro-film där han spelar en riktigt looser. Det är otroligt jobbigt att behöva se honom göra bort sig, hur han tror att han har talang för att bli en komiker, hur han förödmjukar sig själv fram till det oundvikliga slutet då Pupkin blir riktigt desperat. För till slut inser han att han aldrig kommer få en chans att uppträda i tv varpå han kidnappar programledaren (spelad av Jerry Lewis) och genom utpressning äntligen lyckas få göra det där framträdandet. Dock är filmens sista scen central. För när Pupkin blir utsläppt från fängelset lyckas han bli en kändis i alla fall, inte för hans talang som komiker, utan för hans berättelse om kidnappningen. Som sagt, filmen är minst lika relevant idag... En fantastiskt bra och tänkvärd film!

Dassig bild och stereo gör en inte så glad, även om det inte är något större problem i den här typen av film. Den medföljande dokumentären där dom inte fått med intervjuer med varken De Niro eller Lewis känns tunn.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar