onsdag 8 augusti 2007

28 dagar senare


28 dagar senare är en av de där filmerna jag givetvis borde ha sett för länge sen men vilket av någon anledning aldrig blivit av. Började kolla på den när den gick på tv för några år sedan men minns inte riktigt omständigheterna, varför såg jag inte klart den? Nu har PL med fler tjatat ett tag, så jag tackade ja till ett lån (bussigt va?). (Rent tekniskt är det inte utgåvan ovan som jag lånade, utan en sådan där bisarr hybrid mellan filmer som inte har något med varandra och göra, i det här fallet Nattens väktare samt 28 dagar senare).

Vissa puritaner skulle säga att det här inte är en riktigt zombie-film eftersom det handlar om ett virus, eller vad nu invändningen går ut på? Men förmår man höja blicken bara något handlar det såklart om en zombie-film. Man har lånat mycket från George Romero’s (av någon anledning betraktade som klassiska?) filmer. Men det är spännande och man vet inte vad som ska hända härnäst och spänningen förstärks av faktumet att flera av hjältarna dör under filmens gång. Dynamiken mellan de olika personerna som hamnat i den här extraordinära situationen skildras skickligt, man verkligen känner för dom. Nu för tiden kan ju zombies dessutom springa vilket ökar på spänningsmomentet rätt rejält! Dessutom ser det riktigt bra ut och det finns flera, av olika anledningar, läckra scener: Från den fantastiska inledningen där huvudpersonen går genom ett helt öde London (som alla sett) till dom skakiga tajta scenerna när zombies försöker käka upp folk. Ett väl utfört hantverk! Uppföljaren är på gång nu och jag är nyfiken.

Inga direkta klagomål på den tekniska kvaliteten. Extramaterialet har jag inte tittat på allt för mycket, en seriös (eller?) dokumentär om hotet från diverse virus kändes inte tillräckligt intressant, det alternativa slutet var sådär, bortklippta scener och kommentarspår hoppade jag över. Har för mycket film att se nu, måste sålla!

:-)

3 kommentarer:

  1. Dude..editera din stavning...Trött?


    /
    Folkskoläraren Deckard

    SvaraRadera
  2. BTW kul att det kommer en uppföljare.

    Sen är väl en av de snyggaste scenerna när Manchester brinner i horisonten. Jag skulle inte kalla filmen en zombie-film utan mer en apokalypsdystopi-rulle.

    SvaraRadera
  3. Tack. Trött? Så in i helvete. Värmen gör att jag inte kan sova. Börjar kännas som inledningen till Hanteringen av odöda...

    Men om det är något som Romero's filmer är så är det väl apokalypsdystopier. I alla fall den andra och framåt.

    SvaraRadera