måndag 6 augusti 2007

RoboCop - Trilogy


RoboCop är en av det där dussintalet filmer som totalt fängslade mig som tonåring och som därigenom lagt grunden för min smak vad gäller film. Uppföljaren såg jag i samma veva och jag minns att jag kände mig något besviken då. När den tredje filmen kom hade jag släppt RoboCop så hittills hade jag alltså inte sett den. Tyckte det var läge att köpa boxen framförallt för att bjuda mig själv på en nostalgisk resa.


RoboCop

Just den här utgåvan innehåller två versioner av den första filmen, dels originalversionen och dels en s.k. directors cut. Den sistnämnda innehåller lite mer blod och de bortklippta scenerna är integrerade i filmen, dock inte så sömlöst som dom hävdar. Ibland dyker det upp små hack mellan dessa scener. Men det känns skönt att konstatera att jag inte blev besviken, att RoboCop är en riktigt bra film som står sig efter alla år! Det supertöntiga namnet till trots är RoboCop faktiskt en mångdimensionell film proppad med satir, politik, action och till och med personligt sökande. Man får allt, inte minst ett massa skratt! Den ansträngda budgeten till trots är det även en designmässig triumf. Allt från RoboCop själv till ED-209 till polisuniformerna till kostymer är supergenomtänkt och ser förbannat bra ut. Måste även nämna dom mattsvarta polisbilarna som jag trots att jag inte vet ett dugg om bilar alltid tycket sett så där lagom futuristiska och coola ut. Nämnde jag musiken förresten? Klassiker den med! RoboCop är späckad med så mycket att den tål att ses om gång på gång.

Den tekniska kvaliteten är dock lite tveksam. Man har lekt med färgkorrigering lite för mycket och ibland ser det lite skumt ut. Ljudet är inte särskilt kul. Visserligen var originalmixen tydligen bara i stereo, men man kunde kanske lekt lite mer när man överförde det till 5.1. Extramaterialet finns det dock inget att klaga på! Ett kommentarspår med regissören Paul Verhoeven är väldigt intressant, han har verkligen mycket att säga. Dokumentären där skäggiga män får tillfälle att grubbla över filmen i efterhand var välgjord och informativ. Utöver den finns även lite annat smågodis.

:-D


RoboCop 2

Var som sagt lite besviken när jag såg uppföljaren till RoboCop för första gången för ett antal år sedan och tyvärr har den inte åldrats med värdighet. Framförallt kanske det märks i bildspråket, det känns trist att hänga ut gamle Irvin Kershner (för evigt berömd som regissören av Rymdimperiet slår tillbaka), men hans stil fungerar inte, det är inte alls lika dynamiskt som Verhoevens första film. Det känns billigt och tv-mässigt. Där skurkarna i den första filmen är obehagliga känns det bara på låtsas här, tramsigt. Ett annat exempel på trams är när RoboCop smyger omkring och gömmer sig bakom en pelare för att tjuvlyssna, det är liksom inte hans grej. Det nya plåtmonstret är rätt coolt, dock inte i närheten av ED-209. RoboCop 2 verkar vara ett försök att göra en mer extrem version av den första filmen, problemet är att känslan saknas. Det är tråkigt att konstatera för det finns en massa bra grejer i filmen och ett uppenbart bra manus skymtar förbi då och då. Frustrerande!

Rent tekniskt ser den dock bra ut och låter helt ok.

:-(


RoboCop 3

Skulle kunna göra någon poäng om varför den här filmen är ett absolut hån mot den första. Om att den ser så billig ut, att den är så dum på alla plan. Ofta är det roligare att skriva sågningar än hyllningar, men jag orkar inte. Tro mig, den här filmen är så sjukt usel att det inte finns någonting alls värt att kommentera. Usel på ALLA plan. Hur tänkte dom???

:-=


Så här i efterhand känns det kanske lite onödigt att ha köpt boxen med tanke på andra och tredje filmens kvalitet. Den första räcker gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar