torsdag 11 oktober 2018

Ready Player One


Ready Player One (2018) är Spielbergs senaste. Eftersom Spielberg börjar bli till åren är det glädjande att han håller ett bra tempo! Kände mig dock skeptisk till Ready Player One. En film som till största delen utspelas i ett dataspel… skulle förvisso kunna bli bra. Men fallgroparna är väldigt många. Att en film ”påminner om ett dataspel” brukar ju inte vara en komplimang. Upplägget är alltså att i en inte allt för avlägsen framtid flyr den större delen av befolkningen in i en viruell värld, ett gigantiskt spel, där man kan vara den man vill och få leva ut sina fantasier. (Ja, det är tydliga paralleller till och metaforer rörande sociala medier m.m.) Huvudspåret handlar om en utmaning om att försöka vinna (knäcka) spelet. Vilket är en lite rolig idé.

Poängen med Ready Player One är dock referenserna. Filmen innehåller en imponerande mängd referenser till andra filmer och spel. Jag fattar faktiskt inte hur man kunnat bärga alla dessa rättigheter!? Hur substantiellt blir det då att bygga en film på referenser? Det kan ifrågasättas. Men jag tycker det är otroligt underhållande och känns hyffsat unikt. Bara en sån sak som att huvudpersonerna helt plötsligt hamnar mitt i The Shining, det är snudd på genialt! Ready Player One är i vissa avseenden bara en bagatell, men det är en väldigt underhållande sådan!

På DVD:n medföljer ett gäng korta dokumentärer. Mest intressant var nog det som fokuserar på romanen som ligger till grund för filmen. (Den främsta poängen med romanen verkar för övrigt vara 80-talsreferenser…)

:-)

Inga kommentarer: