måndag 17 maj 2010

A Serious Man


A serious man (2009) är bröderna Coens senaste. Den känns lite mer allvarlig och nedtonad än den förra, Burn after reading. Det går inte att säga så mycket om handlingen annat än att vi får följa en akademiker av judisk börd vars liv verkar falla samman runt omkring honom och han verkar inte få något stöd. Varken hos sin familj, på sin arbetsplats eller hos de rabbiner som han besöker. Som vanligt med Coens sugs man in totalt i berättelsen, dom talar verkligen ett unikt filmspråk! Dessutom bidrar Michael Stuhlbarg till upplevelsen genom att leverera en suverän insats som den plågade Larry Gopnik.

Filmen har anklagats för mängden stereotypa judeporträtt och att Coens inte kommer undan dessa invändningar trots att de själva är judar. Och visst haglar klichéerna men jag tillhör dom som tycker att regissörerna faktiskt kommer undan, att klyschor kan vara underhållande eftersom jag gillar att besöka olika världar oavsett om dom är överdrivna eller rent av påhittade.

Bildkvaliteten är riktigt vass och det blir extra kul när det handlar om en film med så pass snyggt foto. Köpeversionen innehåller några dokumentärer men då jag hyrde kan jag inte närmare kommentera dessa.

A serious man kommer inte att räknas som en av Coens bästa filmer utan är en film som bjuder på en liten underhållande resa. Vilket inte är så illa.

:-)

Inga kommentarer: