måndag 25 februari 2008

D-War


Antar att det är fantasy-genen i mig som finner tanken på drakar på film oemotståndlig. Vilket är lite märkligt med tanke på att drakfilmer aldrig verkar bli bra. Förvisso var det för länge sedan jag såg Dragonslayer för att kunna uttala mig, men Dragonheart var ju ingen rolig historia att bevittna, Drakarnas rike var mest seg och Eragon ska vi inte tala om.

D-war (Dragon-war) är en märklig skapelse i det att det är en koreanskt producerad film som utspelar sig i USA (visst, några inkvoterade scener i Korea finns med). Trots att inledningens berättarröst är övertydlig är historien galet förvirrad. Det finns tydligen några jätteormar som ringlar omkring (?) och vart 500:e år ska en av dom få chansen att förvandlas till en riktig drake som kan stiga till himlen (?). Det som krävs är att ormen ifråga förenas med någon tjej (?) vars eviga själ återföds just vart 500:e år. Typ. Hela filmen går i princip ut på att en skrikande jätteorm ringlar omkring och jagar den här tjejen som nu bor i L.A. För att göra allt lite mer tydligt dyker även en snubbe i medeltida rustning upp med sin arme av likasinnade som rider på fult dataanimerade dinosaurier (?) och krigar mot amerikanska militären.

Men det är inte bara den ordentliga soppan till story som lämnar mer att önska: Dialogen är totalt krystad, dom ”roliga” gagsen är fruktansvärda, allt är corny i största allmänhet och det känns oproffsigt. Som det skulle se ut om en tolvåring som sett lite olika fantasyfilmer fick medel att sätta ihop sin egen story genom att plocka lite här och där. Lite som Eragon! Det viktigaste med en drakfilm är dock själva draken och även här har man misslyckats. Till att börja med är det som sagt inte ens en drake utan en skrikande jätteorm. För det andra är den dåligt dataanimerad och inget kan paja en filmupplevelse som det.

Om inte annat brukar såna här filmer i alla fall bjuda på fantastiska bilder och en maffig ljudupplevelse. Men så är inte fallet med D-war. Bilden är inget särskilt och ljudet är i stereo (!). Inte för att jag vet om jag saknar extramaterial men hur som helst finns inget inkluderat.

:-=

Inga kommentarer: