lördag 21 september 2019

Shoplifters


Shoplifters är den engelska titeln på den japanska filmen Manbiki Kazoku från 2018. Handlingen… är en smula skruvad. Det handlar om en familj utan till synes biologiska släktband som då och då införlivar en ny medlem i takt med att andra försvinner. Nåt sånt. Det hela är lite svårt att beskriva… men det är välspelat, skruvat och intressant. Väl sevärt!

:-)

fredag 20 september 2019

Eld & lågor


Eld & lågor (2019) skildrar en för mig totalt okänd historia: Ett krig om publiken mellan Gröna Lund och Nöjesfältet i 40-talets Stockholm. Historiska Stockholmsskildringar är alltid intressant i sig, men… poängen med Eld & lågor är bildspråket. Jämförelsen med ett fyrverkeri känns måhända lite tröttsam, men å andra sidan är det en rätt bra jämförelse. Har nog aldrig sett en svensk film som är spektakulär på det sätt som Eld & lågor är! Mitt i den konflikt som filmen skildrar finns en kärlekshistoria (över konfliktgränsen) som, om man ska vara snäll, skildras väldigt traditionellt. Inget fel i det och det passar dessutom filmens bildspråk rätt väl, men å andra sidan känns det hela smått oengagerat. Lite som filmen i sig, även om den får plus i kanten för att den vågar vara udda. (För övrigt verkar det finnas någon slags verklig förankring när det gäller den där kärlekshistorien.)

:-I

torsdag 12 september 2019

Paris, Texas


Paris, Texas (1984) är en kultfilm som jag länge velat se. Men… var den där kultstatusen kommer ifrån har jag lite svårt att greppa? Med det sagt: Visst är den bra, bitvis oerhört bra. Det är fint skådespeleri. mycket vackert foto och hela berättelsen omgärdas av ett mysterium.

På skivan medföljer ett kommentarspår med regissören samt ett par andra smågrejer.

:-)