torsdag 31 maj 2018

The Square


Jag gillade verkligen Turist! Så förväntningarna på The Square (2017) var lätt uppskruvade. Kanske lite extra med tanke på all förhandspublicitet? Givetvis var det upplagt för en (liten) besvikelse. Saken är dock att The Square är en utmärkt film! Ruben Östlund är, som vanligt, en mästare på att försätta rollpersonerna i ytterst obekväma situationer och det finns gott om sådana i The Square. Möjligen blev jag lite förvånad över hur lite filmen handlade om det där konstprojektet, att skapa en ruta mitt i staden som ska vara en friszon där total jäklighet råder. Istället rör sig filmen runt detta faktum och väver samman en rad episoder som egentligen inte har något med varandra att göra. Detta stilgrepp gör att det finns episoder som är lysande och andra som är tämligen ointressanta med ett ganska brokigt resultat som följd. The Square är inte alls lika angelägen som Turist men samtidigt är den en film som lämnar en del spår efter sig som kommer vara svåra att glömma. Inte minst scenen som får pryda omslaget.

Det medföljer lite extramaterial som med fördel kan skippas.

:-)

tisdag 29 maj 2018

The Man with the Iron Heart


The Man with the Iron Heart är en fransk-belgisk production från 2017 med (den något märkliga) originaltiteln HHhH. (För övrigt talar alla engelska.) Allt om andra världskriget måste som sagt ses men den här filmen är lite speciell eftersom den till skillnad från de flesta andra filmer i genren faktiskt har en del konstnärliga ambitioner. När det gäller bildspråket. Greppet är lite udda i det att filmen samtidigt följer två olika spår: Dels skildras hur Reinhard Heydrich kom till makten, dels skildras planeringen och utförandet av mordattentatet på honom i Prag. Ett mycket trevligt stilgrepp!

Tyvärr medföljer ingen extramaterial på denna Blu-ray.

:-)

onsdag 23 maj 2018

Suburbicon


Läste slarvigt på omslaget och föll därför offer för ett gammalt knep. Suburbicon (2017) är nämligen regisserad av bröderna Coen men väl av George Clooney (!). Det hela känns dock väldigt mycket som något av Coens (som står för manus), den där skruvade stämningen genomsyrar filmen. Som handlar om ett morddrama i en på ytan perfekt amerikansk förort. Det är dock inte för skruvat utan det stannar på en rätt lagom och bitvis underhållande nivå. Filmen är en bagatell, varken mer, varken mindre.

:-I

tisdag 22 maj 2018

The Mummy


Inte bara DC sneglar avundsjukt på Marvel Cinematic Universe utan även Universal. Som planerar en reboot/lansering av deras klassiska monster med det fantasilösa paraplynamnet Dark Universe. Alltså Dracula, Frankenstein, Mummy, Inivisible Man, Wolf Man m.fl. Det är kanske inte den mest spännande idé som någonsin lanserats men å andra sidan, gjort på rätt sätt hade det nog kunnat bli lite kul.

Först ut är The Mummy (2017) och… Dark Universe får verkligen en katastrofalt dålig start. Det finns givetvis ingen anledning att ha några större förväntningar på The Mummy. Men ändå. Jag hoppades ändå att den skulle vara halvbra. Kanske lite nedtonad och mer fokus på skräck och mörker än på action. Så blev det inte. Fy fan vilken soppa! Vilken fantastiskt poänglöst story och total avsaknad av all form av känsla. Scenografi och kostym är förvisso snygga, men det blir ändå bara TV-spel av det hela Jäsp.

Av extramaterialet får vi veta att The Mummy är på alla vis en fantastisk film. Vet inte hur många gånger som modefrasen ”it’s grounded in reality” yttras? Vilket är irriterande i sig och extra så eftersom det helt enkelt inte är sant. Alls.

:-=

måndag 21 maj 2018

Star Wars – The Last Jedi – Steelbook edition


Ibland är det bra att se om filmer. De frågetecken jag hade The Last Jedi efter biobesöket kvarstår förvisso, men efter att sett om den (två) gånger stärker filmen. Den funkar bättre än jag tyckte efter första gången och dessbättre minskar mina dubier kring betygssättningen. The Last Jedi är en bra uppföljare till The Force Awakens som för historien framåt lite mer än jag först insåg.

Köpte filmen i en snygg plåtlåda men hoppade över detta med 3D. Vilket betyder att jag alltså inte sett The Last Jedi i 3D varken på bio eller hemma, vilket jag förvisso inte ser som någon större förlust. Att 3D-versionen finns ute nu torde innebära att vi slipper en dubbeldipp!? Kommentarspåret med regissören Rian Johnson är informativt. Förutom lite smått och gott ingår en lite längre dokumentär om inspelningen som är sevärd. Framförallt var det roligt (?) att se hur otroligt sur och missnöjd Mark Hamill var (är) över den roll som Luke spelar i filmen.

:-)

torsdag 17 maj 2018

Loving Vincent


Loving Vincent (2017) får absolut högsta betyg vad gäller utförande! Tydligen är det den första animerade långfilmen där bilderna är målade i olja. Man har utgått från ett antal av Vincent van Goghs målningar gjort dom levande med ett resultat och är högst spektakulärt! Själva historien är dock rätt ointressant. Det handlar om ett slags detektivarbete med syftet att nysta i huruvida van Goghs självmord verkligen var ett självmord? Mindre intressant.

Det medföljer lite extramaterial där man får lite inblickar i processen bakom filmen, vilket såklart är intressant!

:-I

onsdag 16 maj 2018

Detroit


Kathryn Bigelow fortsätter att leverera hårda filmer (senast The Hurt Locker och Zero Dark Thirty). Detroit (2017) utspelas i… Detroit… 1967 och fokuserar på raskravallerna som rasade. De större sammanhangen ägnas en liten del men fokus ligger på en ökänd händelse som resulterade i att tre svarta män sköts till döds och flera andra personer misshandlades svårt. Av polisen. Det obehagliga är att filmen baseras på verkliga händelser och personer. Detroit lyckas nästan perfekt med att kännas trovärdig och samtidigt skicka med ett gäng budskap utan att för den skull skriva publiken på näsan. Obehagligt och relevant.

Inget extramaterial på denna Blu-ray.

:-)

fredag 11 maj 2018

My Friend Dahmer


My Friend Dahmer (2017) är en film om Jeffrey Dahmer, seriemördare, nekrofil m.m. Filmen fokuserar dock på hans tonår och den slutar faktiskt med en sekvens där han träffar sitt första offer. Det är rätt snyggt eftersom det handlar om verkliga människor och händelser, att då faktiskt låta bli att dramatisera dåden. Sen vad orsaken till det upplägget är vet jag inte riktigt. Eller, filmen baseras på en serieroman av en person som faktiskt var vän med Dahmer under skoltiden, tiden innan han började mörda (men väl bland annat ägnade sig åt att döda djur och lösa upp dom i syra, m.m…). Frågan man (filmen) ställer är givetvis: Hur blev han som han blev? Frågan låter sig sannolikt inte besvaras, men givetvis ges ledtrådar. Skildringen är lågmäld och åtminstone känns trovärdig, vilket så klart bidrar till att den känns extra obehaglig. Men svar? Nja.

Tyvärr inget extramaterial på denna Blu-ray. Skulle varit intressant att veta mer om hur man förhållit sig till de verkliga händelser som filmen baseras på.

:-)

onsdag 9 maj 2018

Milius


Milius är en dokumentär från 2013 om… John Milius, manusförfattare, regissör m.m. som råkar vara bland de mer intressanta människorna i Hollywood. Jag menar, har man skrivit manuset till Apocalypse Now… det räcker så. Men även varit inblandad i Dirty Harry, regisserat och skrivit Conan the Barbarian, varit inblandad i skapandet av UFC, m.m. m.m. Det som fascinerar med Milius är hans besatthet av våld och maskulinitet och att han sticker ut som vapentokigt högerspöke (han själv betraktar sig som ”zen-anarkist”).

Förväntningarna var höga på en dokumentär om hans liv och karriär och den är väl… ok. Allt finns med, i kronologisk ordning. Samtidigt känns resultatet en smula platt, det saknas en nerv. Filmen är inte dålig och den utgör en bra men lite halvtråkig sammanfattning. Mest av allt blir jag sugen på att någon annan ska göra en bättre dokumentär om Milius, vilket väl aldrig kommer att ske?

Inget extramaterial på denna DVD.

:-I

söndag 6 maj 2018

Always


Jag har investerat i Steven Spielberg - Director's Collection, en box med åtta filmer regisserade av Spielberg. Precis som med Hitchcock – The Masterpiece Collection kommer jag inte att recensera hela boxen på ett bräde utan recensera filmerna var för sig. Normalt brukar jag recensera en hel box i ett inlägg men när det gäller som här mer omfattande boxarna gör jag av praktiska skäl ett undantag och delar upp den i flera inlägg. Min plan är att se filmerna i denna box i kronologisk ordning.

Det var över ett år sedan jag såg E.T. men nu har jag tänkt att det är dags att äntligen (?) knyta ihop säcken på den här boxen. Always (1989) är en kärlekshistoria med övernaturliga inslag. Övernaturliga av den mindre spektakulära sorten, det handlar mest om en slags spökhistoria där en person efter sin död dyker upp och (för)följer sina nära och kära. Typ. Always tillhör inte Spielbergs mer kända verk och det är nog ingen slump. Det lätt smetiga med filmen går att uthärda men dessvärre är den långtråkig och… tja, känns rätt poänglös?
Inget extramaterial på denna Blu-ray.

:-(