tisdag 6 februari 2018

Star Wars – The Last Jedi


Fy vad jag har gruvat mig för den här recensionen av Star Wars – The Last Jedi (2017). Jag blir nämligen inte klok på filmen samtidigt som jag känner att det måste bli rätt. Med det menar jag att om jag inte riktigt blir klok på någon dussinfilm som helst så spelar det ingen roll i det långa loppet. Men det här är Star Wars, den här kommer att diskuteras och dissekeras gång på gång i en oöverskådlig framtid. Här måste mina åsikter vara klara och just därför blir jag extra frustrerad över att dom inte är det. Sen är det givetvis inte fel att ändra sig och saker och ting kan med tiden växa åt både ena eller andra hållet. Visst. Så jag förbehåller mig rätten att ändra mig framöver.

För det första: Jag har sett den i 2D. Det är egentligen ingen stor sak eftersom 3D-effekter eller avsaknad av såna inte är avgörande. Dessutom föredrar jag ju 2D.

Jag vet precis hur jag kände när jag såg The Force Awakens, hur oerhört nöjd jag var över att allt äntligen var så rätt! Det är ingen fantastisk film men det var den bästa Star Wars på 30 år. Karaktärerna var dessutom tillräckligt intressanta för att väcka min nyfikenhet. Jag minns att när den var slut så kände jag starkt att få se vad som skulle komma härnäst och 2017 kändes väldigt avlägset. Nu efter att ha sett The Last Jedi infinner sig inte motsvarande känsla… tyvärr inte alls. Så vad betyder det? Har vi att göra med en snäppet sämre film? Eller kanske mer troligt, är det dags att omvärdera The Force Awakens? Nedvärdera alltså. På pappret tror jag nog att dom är ungefär likvärdiga så då måste den känslomässiga skillnaden handla om förväntningar och då måste… tja, vad måste det då betyda? Sen handlar utvärdering och betygsättning av film givetvis inte om någon exakt vetenskap. Och en femgradig betygsskala är trubbig. Men om Revenge of the Sith förtjänar 3 (gör den verkligen det?) och The Force Awakens 4, tja, då förtjänar nog även The Last Jedi att få 4. Men kan man resonera så? Bör man resonera så? Tja, nja. Storyn i The Force Awakens respektive The Last Jedi har rätt många likheter och för fram handlingen ungefär lika mycket. Ur det perspektivet fungerar The Force Awakens mycket bättre eftersom poängen med den filmen är att introducera ett antal karaktärer och visa vart dom är på väg. Att det mest rullar på i samma stil i The Last Jedi innebär att den filmen är något svagare även om dom, som sagt, på pappret är ”lika bra”. The Last Jedi får en lövtunn 4 som jag är villig att ompröva. Den är den minst bra av de tre nya filmerna (glöm inte bort Rogue One i allt detta).

Några punkter om The Last Jedi: Väldigt mycket referenser till The Empire Strikes Back och Return of the Jedi. Ibland lite väl mycket… Kasinot är coolt. Mark Hamill är… fortfarande Mark Hamill. Lukes ”trick” är väl inte världens bästa idé men inget som stör mig. Leias trick känns mest som en sen omskrivning av manus… Hela filmen ser fantastiskt bra ut! Alla karaktärer fungerar fortfarande även om dom kanske inte utvecklas tillräckligt. Inalles är jag nöjd, men inte hänförd.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar