tisdag 22 november 2016

Tokyo Story


The Criterion Collection har, i vanlig ordning, restaurerat och givit ut en klassiker, i det här fallet  Tokyo Story av mästerregissören Yasujirō Ozu. Denna restaurerade utgåva har sen i Europa givits ut av BFI. Deras utgåva är dock lite udda i det att den består av två skivor varav skiva nummer ett innehåller Tokyo Story på Blu-ray och nummer två samma film på DVD. Som en bonus på den andra skivan finns även Ozus tidigare film Brothers and Sisters of the Toda Family. För övrigt kan nämnas att den där delen av plast högst upp på Blu-ray filmer som i minst 99,99% av fallen är i genomskinlig blå plast här istället är i genomskinlig vit plast. Det utgör en mycket smakfull fond mot det svartvita omslaget. Dessutom medföljer ett texthäfte på 22 sidor som avhandlar båda filmerna samt lite om Ozu.


Tokyo Story

Om jag ska generalisera, vilket man får, så har jag ofta svårt för film som kom före 60-talet. Det finns givetvis undantag men det är något med dialogen och skådespeleriet som ofta har lite svårt att nå fram. Därför känns det extra roligt att Tokyo Story (Tōkyō Monogatari) från 1953 inte alls lider av detta. Tvärtom känns den oerhört personlig och det går direkt att relatera till karaktärer och handling. Det rör sig om en film som är över 60 år gammal och som utspelas i en främmande kultur på andra skidan jordklotet och ändå finns det så många beröringspunkter. Detta är i sig oerhört fascinerande och jag inbillar mig att det säger något om den inneboende kraften i filmspråket. (Det får mig även att tänka att det där opersonliga som jag så ofta känner inför gammal film sannolikt beror på den stil som rådde i Hollywood på den tiden. Tokyo Story visar effektivt på alternativa sätt att berätta.)

Storyn kretsar kring ett äldre par som bor på den japanska landsbygden och som ska besöka Tokyo för första gången, staden dit deras barn har flyttat och där de byggt upp sina liv. Resan blir dock en besvikelse när det visar sig att barnen har fullt upp med sitt och är måttligt roade av att husera gamlingarna. Det är med andra ord inte en komplex historia men den skildras fantastiskt väl med full igenkänning idag. Det är som sagt oerhört fascinerande!

Bilden är givetvis i 4:3 och bildskärpan är så pass bra man kan förvänta sig av en så pass gammal film. Ljudet är i Mono. Det enda som går att anmärka på är att Criterions amerikanska utgåva inkluderar en massa extramaterial vilket denna tyvärr inte gör.

:-D


Brothers and Sisters of the Toda Family

Brothers and Sisters of the Toda Family (Toda-ke no kyōdai) är en film från (1941) som tematiskt har väldigt stora likheter med Tokyo Story. Även här handlar det om en stor familj i gungning. Familjeöverhuvudet avlider plötsligt och filmen skildrar hur den efterlevande familjen handskas med detta faktum. Det är inte alls dåligt men Brothers and Sisters of the Toda Family är inte i närheten av att vara lika personlig som Tokyo Story.

Bild i 4:3, halvdan bildskräpa på DVD och ljud i Mono. Inget extramaterial.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar