tisdag 13 september 2016

Batman v Superman – Dawn of Justice – Ultimate edition


Batman v Superman – Dawn of Justice
  (2016) har fått ett relativt ljumt mottagande. En del verkar tycka att den var ok, andra avskyr den och ingen verkar gilla den något särskilt. För rörig är en återkommande invändning. Haken här är att jag inte har sett standardversionen utan den förlängda ”Ultimate edition”. Standardversionen är på två och en halv timme och den här hamnar på tre timmar. Jag har läst mig till att om man ogillade filmen så kommer den förlängda versionen inte att få en att ändra uppfattning. Vad den dock lyckas med är att reda ut ett antal otydligheter samt skänka lite extra fyllighet till storyn. Det är svårt att inte tänka på Watchmen där Zack Snyder gjorde samma sak med sin director's cut som blev överlägsen originalet.

Grejen är att jag gillar Batman v Superman – Dawn of Justice! Det är inte den bästa superhjältefilm som gjorts men långt från den sämsta. Visst, Superman är lite träig och Jesse Eisenberg är inte helt lyckad som Lex Luthor. Men å andra sidan är Ben Afflecks Batman möjligen den bästa version av den mörke riddaren hittills! Wonder Woman spelar förvisso en undanskymd roll men det är ändå en trevlig introduktion av någon som kommer få betydligt mer uppmärksamhet i framtiden. Visst, slutstriden är lite tjatig men fram till dess bjuds på massor av skön stämning. Tvekampen mellan Superman och Batman har lånat rejält från den klassiska The Dark Knight Returns vilket bara är att betrakta som en komplimang. Snyder är en stilist och den här filmen är bra mycket mer intressant än det som Marvel regelbundet spottar ur sig. I alla fall den förlängda versionen.

Extramaterialet är på cirka två timmar och sevärt. Det enda negativa med den här utgåvan är den lökiga bilden på omslaget. Specialutgåvor brukar ju i regel få snyggare omslag.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar