fredag 26 februari 2016

Love & Mercy


Jag har aldrig lyssnat på The Beach Boys. Vilket man kanske tycker är självklart pga. generationsgapet? Men den slutsatsen går inte att eftersom jag lyssnat jättemycket på (samtida) The Beatles. Min relation till The Beach Boys är att oundvikligt ha utsatts för de största hitsen. Samt om och om igen läst referenser av popnördar till soundet på Pet Sounds och hur genial the där Brian Wilson är.

Love & Mercy (2014) är en biografisk film om Wilson som utspelas under flera olika tidsperioder. Så varför se den? Eftersom filmen fått rätt bra betyg tänkte jag att det här helt enkelt skulle vara en allmänbildande resa. Plus att jag är i sig rätt svag för det musikbiografiska i största allmänhet. Men just den där bildningsresan vet jag inte om Love & Mercy lyckas bjuda på fullt ut? Vilket i sig inte är något negativt eftersom orsaken till det är att filmen koncentrerar sig på ett människoöde istället för att försöka sortera och rapa upp olika fakta. Det greppet minskar, men inte utraderar, den spretighet som ofta drabbar biografier. Skildringen av människoödet Wilson är både gripande och svårbegripligt. Själv kan jag inte låta bli att fundera över hur filmen gestaltar sig för någon som är insatt i Wilsons historia? Eftersom det handlar om verkliga händelser går det inte att låta bli att fundera över vad som egentligen hänt, att få den större bilden, på ett sätt som inte är lika självklart om det handlar om ren fiktion. Det där föder både frustration och nyfikenhet på samma gång.

Sammantaget är Love & Mercy en välspelad och genomarbetad men något spretig film. Som lärde mig i alla fall något om The Beach Boys.

Extramaterialet består av en kort dokumentär samt ett kommentarspår som jag inte hade tid att lyssna på.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar