onsdag 3 februari 2016

Gökboet


Gökboet (original One Flew Over the Cuckoo’s Nest) från 1975 är en sån där film som har en så hög klassikerstatus att man liksom tror att man har hela filmen i huvudet, att det inte finns någon anledning att se om den. Hur blev det så? Tja, för egen del rör det sig om en av dessa filmer som man fick se i skolan (högstadiet? gymnasiet? jag minns faktiskt inte?) för att den var så viktig. Dessutom är det den film som gått längst tid på svenska biografer då den i Stockholm faktiskt gick 1976-1987! Ett faktum som är lika imponerande som det är obegripligt!

Obegripligt eftersom One Flew Over the Cuckoo’s Nest inte är en konventionell film. Budskapet är väl förvisso precis ett sånt som kan slå an hos en större publik. Det där med att utmana det stelbenta och konforma, att slåss mot det inrutade och kväsande är ju ett klassiskt tema. Men en film som, utöver en sekvens, utspelas helt på ett mentalsjukhus är lite ovanligt. Oavsett det och oavsett biorekordet så är One Flew Over the Cuckoo’s Nest en bra film! Såklart. Välspelad, tänkvärd, gripande. Hela baletten! Precis som man minns den.

Bildkvaliteten där dessvärre inget vidare på denna Blu-ray. Det är inget direkt fel men den är helt enkelt inte särskilt vass. Det följer med en del extramaterial. Dels ett kommentarspår med regissör Miloš Forman, producenterna Saul Zaentz och Michael Douglas (ja, DEN Michael Douglas!). Dels en Making of-dokumentär samt bortklippta scener. (Tydligen finns en lång sevärd dokumentär som ursprungligen fanns med på Laserdisc-utgåvan och som finns med på den amerikanska utgåvan på Blu-ray, men alltså inte här.)

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar