lördag 11 april 2015

Kamikazepiloten


Kamikazepiloten (Eien no Zero) är en japansk krigsfilm från 2013. Vart fokus ligger framgår av den svenska titeln. Filmen utspelas dels under andra världskriget och dels i nutid. I den nutida delen får man följa två efterlevandes jakt på information om en släkting som varit just kamikazepilot, om varför han blev det? De läser på och de intervjuar gamla människor. I den historiska delen får man följa en veteranpilot som tränar unga piloter, bland annat kamikazepiloter. Han är dock mot denna extrema taktik och saboterar medvetet.

Filmen problematiserar och resonerar och själv kände jag mig förvånad och lite överraskad. Jag har uppfattat det som att Japan ofta har en lite skev bild av de fruktansvärda brott som bedrevs i dess namn under andra världskriget. Detta är förstås en grov generalisering som det ändå ligger något i. Eftersom jag uppfattade filmen som så kritisk mot idén om att offra livet i ett hopplöst läge kände jag att jag ville googla lite om vilket mottagande filmen fått, om den orsakat kontrovers? Det verkar den ha gjort, om än på ett för mig överraskande vis. Som jag förstår det har den främst kritiserats för att vara krigsromatisk (!?) Men den har även kritiserats från det andra hållet som menar att den ger en skev bild av de japanska soldaternas faktiska mod. Såklart.

Filmen då. Ämnet är intressant men som film är storyn inte så himla spännande. Ibland undrar man vad som ska ske och ibland är det rätt tråkigt. Detta gäller i båda av filmens delar. Specialeffekterna pendlar mellan bra och sådär. Totalt är de bra för att vara i en japansk film, vilket kanske inte säger jättemycket.

Denna hyrda Blu-ray innehöll inget extramaterial.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar