söndag 12 april 2015

Bajen 2014



Under 2014 släpptes två filmer om Hammarby IF Fotboll. Jag har inte koll på om det släpps en enda film om ett annat allsvenskt lag? Jag är skeptisk. Än mindre två... Hade tänkt se dessa två innan seriepremiären men hann bara nästan.


Vi är bäst ändå

Vi är bäst ändå fokuserar på den sista matchen på Söderstadion sommaren 2013 samt på flytten till Tele 2. Man får följa två supportrar fram till denna ödesdigra flytt. Vilka farhågor har dom och vad har deras förhållande varit till Söderstadion?

Som fotbollssupporter är det ofta intressant att se inslag eller läsa om andra lags supportrar. Dels finns en massa gemensamma nämnare men det är även kul att peka på skillnader. Som hammarbyare kan jag omöjligt förhålla mig objektivt till en sån här film, särskilt med tanke på att flytten från Söderstadion är något som jag ägnat och fortfarande ägnar mycket energi på. Men om jag ska försöka fundera på hur det skulle vara att se objektivt på filmen så gissar jag att ämnet i sig hade kunnat göras mycket intressant men att Vi är bäst ändå tykvärr inte lyckas med det.

Att gnälla över att det ser amatörmässigt ut är kanske orättvist eftersom budgeten uppenbarligen har varit minimal. Mer tveksamt är greppet med långa pauser där inget händer och långa obehagligt närgångna inzoomningar på ansikten. Det är förvisso ett medvetet stilgrepp men jag tror att Vi är bäst ändå hade blivit mer intressant för en utomstående om det hade varit mer fokus på fakta och mindre på stämningsbilder. Själv var jag på plats både på den sista matchen på Söderstadion samt den första på Tele 2 så jag är bekant med sammanhangen. För mig blir Vi är bäst ändå en dokumentation av en väldigt viktig tid för oss hammarbyare.

På DVD:n ingår lite bortklippta scener.

:-I


Bara bajare

Miniserien Bara bajare visades på TV förra året. I fem avsnitt får man följa Hammarby från försäsongen 2014 till den sista avgörande matchen när de tog klivet upp i allsvenskan. Fokus ligger på laget och de runtomkring. Det är kul att få en inblick bakom kulisserna. Framförallt är det dock så kul att den här gjordes just 2015 vilket har varit en av de roligaste och mest jobbiga säsonger i mannaminne! Det är oerhört kul att den dokumenterades på det här viset. Jag kan även tänka mig att supportrar till andra lag kan ha glädje av Bara bajare.

På DVD:n ingår en förlängd version av bilderna från sista matchen.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar