söndag 1 mars 2015

Hannibal


Det verkar inte som att så manga har så mycket till övers för uppföljaren till den mästerliga The Silence of the Lambs. För mig är dock Hannibal (2001) något av en personlig favorit. Faktum är att efter att jag såg filmen för första gången blev jag så fascinerad av skildringen av Florens att jag föreslog (och fick igenom) att vår förestående bröllopsresa skulle gå dit. Det var dessutom en av de första filmer jag köpte på DVD, en dyr dubbeldisc med massa extramaterial som jag noggrant plöjde.

För att uppskatta Hannibal måste man förstå att det inte är en ny The Silence of the Lambs utan något helt annat. Förvisso står relationen mellan Hannibal Lecter och Clarice Starling i centrum men i övrigt är Hannibal en film på en helt annan skala. Även om det är svårt måste man dessutom försöka tänka bort Judie Foster som Starling och acceptera Julianne Moore, som faktiskt inte alls är dålig utan det är bara det att hon helt enkelt inte är Judie Foster. Som film betraktat tycker jag ändå att The Silence of the Lambs är överlägsen, men Hannibal är fortfarande riktigt bra. På sitt sätt.

Filmen lyckas verkligen skildra en mörk och historisk sida av Florens som talar så mycket till min fantasi att jag som sagt såg till att åka dit. Jag fascineras hur det vackra med staden och operascenen kontrasterar till att det mörka. Den svårt vanställde Mason Verger och vildsvinen ger filmen en obehaglig och lite överdriven känsla som är svår att värja sig emot. Dessutom är både Lecters och Starlings individuella resor intressanta. Även om filmen har många mörka och fula sidor är den faktiskt väldigt vackert filmad. Sen kan man såklart invända att slutscenen (middagen) går över gränsen vilket den faktiskt gör. Men ibland är det okej att gå över gränsen.

Tyvärr tycker jag inte att bildkvaliteten på denna Blu-ray är sådär bra som man hade hoppats att det skulle vara. Extramaterialet är bra men det som är tråkigt är att det är samma material som på den där special edition DVD:n jag köpte för tolv år sedan. Ridley Scott gör, som vanligt, ett mycket intressant kommentarspår. Dessutom ingår en längre dokumentär samt lite andra småsaker.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar