onsdag 21 januari 2015

Seven Samurai - steelbook edition


Jag har bara sett en del Kurosawa vilket såklart är en brist. En läcker utgåva av Seven Samurai (1954) läker inte denna brist, men det går i alla fall åt rätt håll. Nåväl. Seven Samuari är ju en av de där filmerna som tävlar i genren världens bästa. Även om jag inte skriver under på just det är den nästan tre och en halv timme långa filmen helt klart oerhört mäktig!

Storyn om de sju ronin (egentligen bara sex) som åtar sig att försvara en by från banditer är i sig enkel. Det är skildringen av planeringen och utförandet av försvaret som blir så gripande. Om hur byborna tillit måste vinnas och hur dom sen engageras i planen. Det låter möjligen inte så spännande men det är det. Mycket beroende på dynamiken som uppstår mellan olika personligheter. Kostym är på toppnivå och slutstriden, i regnet, oerhört stilistisk. Seven Samurai är helt enkelt episk.

Egentligen vill jag inte gnälla på utgåvan eftersom förpackningen ju är oerhört snygg. Plåtlåda med stilistiskt motiv. Det ingår även en 50 minuter långt intervju samt ett litet texthäfte med information om filmen. Det enda tråkiga är vetskapen om att Critarions utgåva innehåller två kommentarspår och dokumentärer på tre och en halv timme. Det hade man velat ha… Själva bildkvaliteten är som den är, inte toppen men det är ju en gammal film.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar