lördag 31 januari 2015

Dawn of the Planet of the Apes (3D)


The Rise ofthe Planet of the Apes var väl sådär, eller i alla fall ok. Nu kommer uppföljaren Dawn of the Planet of the Apes (2014). Än så länge har aporna inte nått den avancerade civilisationsnivå som de har I de ursprungliga filmerna, men de har tagit några stapplande steg i riktningen. En pandemi har slagit ut större delen av mänskligheten och aporna ser sin chans att ta över. Men läget är spänt arterna emellan.

Resultatet är rätt… trist. I många scener är det bara apor som interagerar och det är om inte att rätt… ovanligt. Satiren är övertydlig och det filmen ska belysa är att det finns de som söker konflikt och de som söker fred, på båda sidor. Ja. När det gäller profil och halvfigur är dataanimationerna ofta riktigt, riktigt bra. Action med många apor i helfigur blir tyvärr ofta lite för mycket dataspel.

Jag har lånat denna 3D-utgåva av TC. Såg den dock verken i 3D eller något av extramaterialet på ca: två timmar eller lyssnade på kommentarspåret.

:-(

fredag 30 januari 2015

The Making of Return of the Jedi


Under 30-årsjubileet av respektive Star Wars i originaltrilogin har det släppts en omfattande bok med titeln The Making of... 2007 släpptes alltså The Making of Star Wars, 2010 The Making of The Empire Strikes Back och slutligen 2013 The Making of Return of the Jedi. Jag köpte den hösten 2013 och är klar först nu. Det är förstås lite dåligt men samtidigt är det böcker som man läser i små korta doser. Just för att innehållet ofta är så kompakt. Visst hade man kunnat kapa några hundra sidor för att få bättre flyt, men det är inte poängen med dessa böcker utan poängen är ju att dom ska vara kompletta.

Return of the Jedi är min favoritfilm i sviten så jag har verkligen njutit av den. (Extra mycket har jag njutit av uttalanden från Lucas från 1982 om att Yoda inte är en slagskämpe utan mer av en guru…)

Sen måste jag nog konstatera att den boken om Star Wars var den som innehöll flest överraskningar och tidigare okänt material. Vilket inte på något vis förminskar boken om The Empire Strikes Back som för övrigt kanske är den bäst strukturerade filmen av de tre? Jag har utvecklat i min recension av Star Wars på Blu-ray.

:-D

onsdag 21 januari 2015

Seven Samurai - steelbook edition


Jag har bara sett en del Kurosawa vilket såklart är en brist. En läcker utgåva av Seven Samurai (1954) läker inte denna brist, men det går i alla fall åt rätt håll. Nåväl. Seven Samuari är ju en av de där filmerna som tävlar i genren världens bästa. Även om jag inte skriver under på just det är den nästan tre och en halv timme långa filmen helt klart oerhört mäktig!

Storyn om de sju ronin (egentligen bara sex) som åtar sig att försvara en by från banditer är i sig enkel. Det är skildringen av planeringen och utförandet av försvaret som blir så gripande. Om hur byborna tillit måste vinnas och hur dom sen engageras i planen. Det låter möjligen inte så spännande men det är det. Mycket beroende på dynamiken som uppstår mellan olika personligheter. Kostym är på toppnivå och slutstriden, i regnet, oerhört stilistisk. Seven Samurai är helt enkelt episk.

Egentligen vill jag inte gnälla på utgåvan eftersom förpackningen ju är oerhört snygg. Plåtlåda med stilistiskt motiv. Det ingår även en 50 minuter långt intervju samt ett litet texthäfte med information om filmen. Det enda tråkiga är vetskapen om att Critarions utgåva innehåller två kommentarspår och dokumentärer på tre och en halv timme. Det hade man velat ha… Själva bildkvaliteten är som den är, inte toppen men det är ju en gammal film.

:-D

lördag 17 januari 2015

2014


Så var det dags att i vanlig ordning sammanfatta mitt filmår, dvs. vad jag skrivit om på den här bloggen. Totalt blev det 71 filmer (vilket inte riktigt stämmer då rekordmånga av dessa är TV-serier, inte filmer) vilket är en avsevärd minskning jämfört med 102 st. 2013 och 2012. Denna minskning har ett par mindre förklaringar (TV-serier tar längre tid, det var fotbolls-VM), men framförallt beror det på Dottern. Det finns helt enkelt inte lika mycket tid till film sen hon dök upp.

Nåväl, 71 st. varav 52 Blu-ray, 18 DVD och en bio. Det största är väl att jag tagit mig igenom Hitchcock – The Masterpiece Collection. Förra årets bästa är de nya filmerna Gravity och Återträffen samt klassikerna Rope och The Thing.

Annars har det som sagt blivit en hel del TV-serier. Fiktion såsom Game of Thrones säsong 2 och säsong 3, Mad Men säsong 6 samt Unsere Mütter, unsere Väter. Men även dokumentärer som Room 237, The Story of Film - An Odyssey, Civilisation, Cosmos – A Spacetime Odyssey. Det antagligen bästa jag sett under 2014 är för övrigt två dokumentärer på temat massmord: Shoah och The Act of Killing.

2014 blev året då jag såg filmer i 3D hemma. Nämligen, Gravity, 300 – Rise of an Empire samt Godzilla (dock inte Pacific Rim).

Förra årets besvikelse var att konstatera att Peter Jackson i och med The Hobbit – The Desolation of Smaug nu har förvandlats till George Lucas. Men apropå George Lucas så var en av höjdarna under 2014 att se en trailer för Star Wars som faktiskt bjuder på nyfikenhet och förväntan! Det ska bli riktigt intressant att se Star Wars – The Force Awakens i slutet på 2015. En annan film jag ser fram emot mycket är nya Bond: Spectre.

Just ja, under 2014 införskaffade jag en ny förstärkare.

onsdag 14 januari 2015

Carrie


Carrie (1976) är en riktigt klassisk skräckis för oss som är uppvuxna på 70-talet. Jag vet inte varför just den nådde ut så brett? Att det är en riktigt bra film brukar liksom inte räcka… Kanske beror det på att Carrie är så fruktansvärt väl avvägd? Det är lätt att bara minnas de ytterst våldsamma scenerna men dom är i själva verket ganska få. Istället är det mobbningen och känslan av obehag som leder fram till filmens klimax som utgör dess storhet. Men även inledningen med duschscenen som skänker en obehaglig känsla av att när som helst kommer något att gå riktigt illa.

Extramaterialet på ca: 90 minuter består av intervjuer med de viktigaste medverkande. Helt klart sevärt. Det tråkiga är bildkvaliteten. Carrie är förvisso filmad i en mjuk stil men det är lite halvtrist att det inte känns som att titta på HD.

:-)

söndag 11 januari 2015

Star Wars T-shirts


Jag medger att det är lite trögt med uppdateringar här på bloggen. Delvis beror det på att jag ser mindre film än förr, delvis beror det på att jag håller på med en handfull utgåvor där jag sett filmen men måste plöja ett mer eller mindre omfattande extramaterial.

Därför kommer ett bonusinlägg från sommaren 2014 som jag glömde bort då. Nämligen införskaffandet av dessa Star Wars T-shirts med obskyra budskap. Frugan tycker att det är supernördigt (skriften på den högra är till och med självlysande!) och det har hon rätt i. Å andra sidan bär jag aldrig T-shirt förutom när jag sover så jag tycker att jag kommer undan med dessa tröjor (som i sin genre är väldigt coola!).

:-)

söndag 4 januari 2015

Sin City – A Dame to Kill For


Tidigare förra året såg jag Sin City – A Dame to Kill For (2014) på bio (samt läste hela serien från pärm till pärm). Har inget nytt att tillägga.

Dock lät jag bli 3D-utgåvan den här gången, undrar om det är en ny trend? Skandalöst nog ingår inget (!) extramaterial på den här utgåvan.

Den stora frågan är väl om det blir ytterligare någon film? Det finns några storys kvar men om man ska hålla sig petnoga till originalen (vilket lite är grejen med filmatiseringarna av Sin City?) så kommer resultatet nog bli en smula tunt.

:-)

lördag 3 januari 2015

Guardians of the Galaxy


Jag är imponerad över mängden film som Marvel lyckas få ur sig. Att Guardians of the Galaxy (2014) skulle vara något udda framgår både av omslaget samt av faktumet att dom använde Björn Skifs Hooked on a Feeling i trailern. Det måste ändå applåderas att man vågar släppa något så pass flummigt, det känns lite bra. Däremot är det inte en film för mig, inte alls. Det är ”roligt” och rörigt och som sagt flummigt. Jag förstår inte att det här kan fungera. Tycker någon att det är kul? Bra? Sen måste inte superhjältefilmer nödvändigtvis vara mörka och allvarliga men det här? Guardians of the Galaxy gör mig mest förvånad.

(Sen är det kul att wrestlingstjärnan Batista har lyckats få ett genombrott.)

Extramaterialet är på 30 minuter och dessutom ingår en sneakpeak på Marvels nästa stora projekt: Avengers – Age of Ultron.

:-(