onsdag 26 november 2014

The Story of Film – An Oddyssey


Efter att ha sett klart en TV-serie med titeln Cosmos – A Spacetime Oddyssey så såg jag klart en TV-serie med titeln The Story of Film – An Oddyssey… Det är faktiskt en ren slump. The Story of Film – An Oddyssey (2011) är vad det låter som. I 15 entimmeslånga avsnitt tar den nordirländske filmkritikern/regissören Mark Cousins på sig att berätta historien om konstformen film. Kronologiskt men även med diverse olika teman. Han har rent runt i hela världen och filmat inslag och det är väl det som är det mest påtagliga för mig. Påminnelsen om att film är en global och inte en amerikansk företeelse… Låter självklart men det är nog bra att bli påmind om detta.

Det hela är sjukligt fascinerande. Film är ett av mina absolut största intressen men jag har aldrig studerat filmvetenskap. Att ta del av den här serien är som att gå en kurs. En aspekt av konstformen film är att den till skillnad från teater, skulpterande, måleri är att den är så ung. Det är möjligt att ta ett helhetsgrepp om konstformen eftersom den bara är drygt 100 år gammal. Det går liksom inte att gräva djupare än så. Detta är precis vad Cousins gör. Möjligen kan man invända mot att han är tydligt subjektiv, att han inte hymlar med vad han tycker är bra eller vad han tycker är dåligt. I flera fall delar jag inte alls hans åsikter men jag har inga problem med det just eftersom han är så tydlig. För det är ju precis det jag ägnar mig åt på den här bloggen, just subjektivt tyckande.

Denna importerade DVD är på fem skivor. Det enda negativa med utgåvan är att det inte finns möjlighet till textning, inte ens engelsk. Eftersom Cousins, såklart, talar irländska gäller det att vara koncentrerad… Utgåvan innehåller inget extramaterial men väl ett 30-sidigt häfte där Cousins återger sina tankar om intervjuerna och resorna. Texten är ett utmärkt komplement till serien.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar