tisdag 25 november 2014

Cosmos – A Spacetime Oddyssey


Den populärkulturellt inriktade astronomen Carl Sagan låg bakom TV-serien Cosmos – A Personal Voyage som sändes i amerikansk TV 1980. Serien hade en monumental inverkan på en generation blivande forskare och rymdentusiaster. Tydligen. En av dessa är astrofysikern Neil deGrasse Tyson, som programleder den uppföljande serien Cosmos – A Spacetime Oddyssey (2014).

Serien består av 13 avsnitt på cirka 45 minuter styck. Varje avsnitt avhandlar olika aspekter av vad vi vet eller tror och veta om kosmos. Serien tar upp ungefär samma ämnen som avhandlas i den något vassare A Collection of Wonders. Skillnaden är att Cosmos är lite enklare i sin framtoning, har en påtagligt fetare budget och… fokuserar mer på vetenskapshistoria. Å ena sidan är den delen av serien det som jag finner minst intressant. Å andra sidan är det alltid kul med något som är lite udda och eget. Ett antal vetenskapsmän och kvinnor genom historien presenteras. Detta sker i animerade sekvenser vilket kanske låter udda men det fungerar bra.

Cosmos är helt klart en sevärd serie och som alltid när man tar del av sånt som handlar om universums tillblivelse, svarta hål, främmande galaxer osv. så slutar det med att man sitter med hakan i knät.

Boxen är på 4 Blu-ray-skivor. Extramaterialet består av ett rätt poänglöst kommentarspår till första avsnittet samt en handfull dokumentärer.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar