torsdag 12 december 2013

The Wolverine (3D)

 

X-men Origins – Wolverine var en usel film. Så hur kommer det sig att det slutade med att jag köpte The Wolverine (2013)? Som bekant gjorde postern mig en smula nyfiken och förhoppningsfull. Att hyra kändes som ett måste och jag tänkte att jag hyr den i 3D så får jag prova mina nya glasögon på en hel film. Sen visade det sig att den inte släpptes i 3D som hyr. Samtidigt hade recensionerna varit helt ok, visst ville jag väl trots allt ha Wolverines Japan-äventyr i min samling? Och om jag ändå köper… då är det väl lika bra att fläska på en extra 50-lapp för att få den i 3D?

Sen gjorde jag bort mig. Såna här 3D-utgåvor brukar innehålla filmen i 3D, i vanlig Blu-ray och även på DVD. Eftersom Frugan ville se filmen fick jag hoppa över 3D och köra på vanlig Blu-ray. Inga problem. Det var bara det att den där tredje skivan i förpackningen inte var filmen på DVD utan var den förlängda versionen, på Blu-ray… Så av de tre versionerna valde jag alltså bort den i 3D och den förlängda (med extra blod)… Det här är för övrigt en negativ aspekt med 3D. På senare år har man vant sig vid att den här typen av filmer ofta släpps i en något förlängd samt något mer våldsam variant än bioversionen på Blu-ray. Så även här. Men vill man se filmen i 3D är det bara bioversionen som gäller.

Det där var en lång inledning som egentligen inte hade så mycket med själva filmen The Wolverine att göra. Filmen lyckas väl på ett par områden. Den känns lite mer nedtonad och inte så urflippad och därmed blir det lättare att leva sig in. En förvånansvärt stor del av filmens dialog är på japanska vilket känns kul. Dekor är riktigt läcker. Jackman är perfekt som Wolverine och övriga skådisar funkar bra. Mariko känns dock lite ung och varför är Yukio en mutant? Att man ändrat vissa saker jämfört med serien är helt i sin ordning men en del ändringar känns totalt omotiverade. Mot slutet kommer dessutom lite av den där urklippningen som inledningsvis undvikits. Resultatet är en helt ok film.

Till den förlänga versionen medföljer ett kommentarspår med regissören som är intressant att lyssna på. Dessutom medföljer en dokumentär på en timme som var sevärd men absolut inget måste. Och köper man den i 3D får bjuds man på detta avgjort snygga omslag!

:-I


Wolverine


Passade på att läsa om den klassiska Wolverine från 1982 Frank Miller Chris Claremont. En serie som gjorde ett enormt intryck på mig och som låg grund till den här filmen. Alltså, jag fattar precis varför jag gillade den så mycket. Wolverine är ju hur cool som helst. Att han sen åker till Japan och slåss mot ninjor och ska gifta sig med en dotter till en yakuza-boss… är sånt stoff som man väver tonårsdrömmar av. I alla fall mina…


:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar