torsdag 2 maj 2013

Dödslistan


La mer à l'aube (2011) är ännu en fransk film om motståndsrörelsen under andra världskriget. Tysk officer mördas och detta ska kompenseras med att 150 personer ur civilbefolkningen ska avrättas. Det är som upplagt för känslosvall men filmen känns platt. Konstig, rörig, märkligt skådespeleri. Det kanske är jag som är härdad men jag känner ingenting för den här filmen.

På DVD:n medföljer en rörig dokumentär om de verkliga händelserna bakom filmen som jag inte orkade se klart. Omslaget gör ett skamlöst försök med hakkorstricket och låter en svastika uppta en fjärdedel av motivet...

Och det är något med den framträdande mannen på omslaget som fortsätter att spöka. Å ena sidan är det samma skådespelare som gör det oförglömliga porträttet av Goebbles i Der Untergang. Samtidigt spelar han här Ernst Jünger, en dekorerad tysk vars skildring av det första världskriget I stålstormen jag slukade för några år sen. Var han alltså med i SS? Från boken vill jag minnas att han var väldigt stolt över sin Pour le Mérite. Som är framträdande på omslaget och i filmen men som inte delades ut när väl Hitler tog maken. Men min okunskap är pinsam och jag måste uppenbarligen undersöka detta närmare.

:-(

1 kommentar:

  1. Omslaget på filmen är historiskt oriktigt, och förmodligen gjort av den svenska distributionsfirman. Det är ju heller inget foto ... Ulrich Matthes bär här en wehrmachtsuniform (örnen över höger bröstficka), och en mössa från SS. På SS-uniformen satt örnen på vänster arm i axelhöjd.
    Medaljen runt halsen är mycket riktigt pour le mérite, som Jünger fick under första världskriget. Den delades inte ut under andra världskriget, men den fick bäras. De flesta bär istället riddarkorset, som i status motsvarade denna utmärkelse under andra världskriget, som t.ex. Rommel./U L

    SvaraRadera