söndag 4 november 2012

Indiana Jones - The Complete Adventures


Jag var ett fan av Indiana Jones när jag växte upp. Inget jättefan dock men när Star Wars började kännas lite töntigt kändes de relativt blodiga Indiana Jones lite häftigare. Köpte DVD-boxen när den kom för ett gäng år sedan. Underhållande men lite väl snålt med extramaterial. Under tiden har det dykt upp en fjärde film i serien och nu samlas de fyra filmerna i denna box. På Blu-ray.


Raiders of the Lost Ark

Raiders of the Lost Ark (1981) (”Jakten på den försvunna skatten”) är lätt den bästa filmen i serien. En närmast perfekt äventyrsfilm! I efterhand är det inte svårt att se hur den kunde bli så framgångsrik. Själva konceptet är så tilltalande. En äventyrande arkeolog som åker jorden runt och gräver fram magiska artefakter med nazister hack i häl. Det är överdrivet men underhållande. Humorn är precis på rätt nivå och Marion Ravenwood är väldigt charmig.

:-D


Indiana Jones and the Temple of Doom

Indiana Jones and the Temple of Doom (1983) (“Indiana Jones och de fördömdas tempel”) är den film serien som jag sett absolut flest gånger. Förklaringen är att jag hade den inspelad på VHS och vevade den om och om igen. Jag var dock lite bekymrad inför att se om den då Indy som bekant åtföljs dels av ett skrikande våp, dels av ett litet duktigt barn. Två klichéer som lätt lockar fram skämskudden. Möjligen är det nostalgin som talar nu men jag tycker faktiskt inte att det är så farligt på den fronten utan det är ganska lätt att ha överseende. Annars är ju filmen väldigt mörk, den mörkaste i serien så det blir en kontrast mot det barnsliga. Det som jag ändå tar med mig är att filmen innehåller ett gäng riktigt underhållande och stämningsfulla scener. Som inledningen i Shanghai, som den äckliga banketten i palatset, som jaktscenen i gruvan. Osv. Det är ren underhållning!

:-)


Indiana Jones and the Last Crusade

Indiana Jones and the Last Crusade (1989) (“Indiana Jones och det sista korståget”) var den avslutande delen i vad som länge såg ut att handla om en trilogi. Filmen brukar inte få så mycket uppskattning men jag tycker att den är underhållande. Tonen påminner lite mer om den första filmen och Sean Connery som Indys pappa är underhållande. Det enda som är lite synd är att det är flera upprepningar från första filmen. Dels att nazisterna återigen är bovarna, dels att slutscenen återigen utspelas i mellanöstern. Detta till trots handlar det om en underhållande avslut på en underhållande filmsvit. Fram till 2008.

:-)


Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Scull

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Scull (2008) (“Indiana Jones och Kristalldödskallens rike”) har jag redan skrivit om både vad gäller bio och Blu-ray. Det finns ingen anledning att revidera dessa ståndpunkter. Filmen är klart sämst i serien. Den är väldigt ojämn, bitvis faktiskt underhållande, bitvis rätt kass.

:-I


Bonusmaterialet ligger på skiva nummer fem och är inte särskilt imponerande. Eller, det består av dokumentärer på totalt ungefär fem timmar. Det kanske låter imponerande men det är väldigt spretigt. Man har slängt på materialet från DVD-boxen, lite andra grejer samt det från den senaste filmen. Det positiva är att man har tagit med allt. Det negativa är att det inte är enhetligt. Jag hade gärna sett något nyinspelat, i HD, som tar ett helhetsgrepp. Dessutom ingår inga kommentarspår. Angående bildkvaliteten så är den utmärkt. Den nya filmen är klart vassare än de övriga men det är ju inget märkligt. Bildkvaliteten på de äldre filmerna håller en bra nivå! Själva boxen i sig är snygg men återigen är det sparsmakat. Den innehåller inget extra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar