torsdag 21 juni 2012

SL-kort



Senaste gången jag hade ett SL-kort var på den tiden när korten var av papper och hade en magnetremsa. Det var ett tag sen. Nu finns dock möjligheten att ladda ett kort med enkelresor så jag bestämde mig för att överge den ålderdomliga remsan och ta steget in i framtiden. Eftersom det finns möjlighet att designa sitt eget kort bestämde jag mig för att jag ville ha en filmreferens. Ett kriterium var förstås att det måste vara en väldigt bra film. Samtidigt ville jag ha en film som är lite lagom obskyr. Valet föll på Donnie Darko vilket såhär i efterhand känns helt rätt!

:-)

söndag 17 juni 2012

Panasonic TX-P50ST50Y


Det är egentligen inget fel på min gamla Pioneer. Det är bara det att det hänt så väldigt mycket när det gäller bildkvalitet sen jag köpte den så det var läge att uppgradera. Då Pioneer slutat göra plasmor och därmed lämnat över statusen som världsetta till Panasonic fick det lov att bli en sådan. Närmare bestämt en Panasonic TX-P50ST50Y. Vilken är en 50 tum i Panasonics senaste serie. Den med beteckningen VT är snyggare, nästan dubbelt så dyr och oklart om den faktiskt har bättre bildkvalitet? Svärtan ska vara vassare men tydligen har den något form av filter som kan påverka färgstyrkan.

Hur som helst. Har inte riktigt vant mig vid den eller kalibrerat klart. Mest har jag hunnit se fotbolls-EM. Men igår premiärsåg jag Batman Begins vilket känns som en bra upptakt till The Dark Knight Rises. Är mycket nöjd med tv:n, äntligen full HD!

:-D

lördag 16 juni 2012

Fortress of War


Ryska andravärldskrigs-filmen Fortress of War från 2010 har nu letat sig fram till Sverige. Den handlar om en befästning som försvarar sig mot tyskarna under de första dagarna efter Barbarossa. Det känns påkostat och filmen ser mycket bra ut. Vilket är den enda behållningen.

Eldstriderna är inte alls realistiskt skildrade och flera gånger uppstår handgemäng mellan soldater, även ute på ett öppet fält. Det må se mer spektakulärt ut än eldstrid men har inte så mycket med verkligheten att göra. I bakgrunden finns ett antal historier som vävs samman men man får ingen känsla för handlingen. Temat är offer och tragedi men det berör tyvärr inte.

(Jag brukar säga något om stridsvagnar och en Panzer III spelar en roll. Mot slutet även en Flammpanzer vilken kan vara samma Panzer III modifierad?)

Omslaget uppvisar ett mycket diskret exempel på hakkorstricket. Bildskärpan på filmen är fenomenal men extramaterial ingår ej.


:-(

tisdag 12 juni 2012

Prometheus (3D)


Äntligen dags för den första av 2012 års tre stora premiärer inom genrefilm. The Dark Knight Rises och The Hobbit återstår när nu Prometheus är avverkad!

Prometheus är alltså en slags prequel till Alien som inte är en Alien-film men som utspelar sig i samma universum. Att det skulle vara något i den stilen var vad jag hade hört. Efter att ha sett den vill jag nog mena att det är mer av en Alien-film än vad jag hade trott. Alltså, temat är något annat än vad som brukar råda i Alien-filmer men på detaljnivå får man en rad förklaringar av exakt vilka händelser som föregått den första filmen.

En invändning mot filmen är att jag inte nödvändigtvis har bett om en sån förklaring eftersom den ändå bara är en efterhandskonstruktion. Varför inte bara låta det vara? Min andra invändning mot Prometheus är att det är lite märkligt att bygga en film på att ett gäng människor ger sig ut för att finna vad som skapat mänskligheten samtidigt som det mysteriet presenteras för oss i publiken redan i inledningsscenen. Det blir lite skevt.

Som många har påpekat är Prometheus fantastiskt vacker! Fotot och produktionsdesignen är förstklassig och gör att man sugs in i världen. Atmosfären är (bildligt) väldigt tät och vissa scener är faktiskt spännande! Noomi då? Jodå, hon klarar sig bra och passar väl in i rollen.

Så var det detta med 3D. Det var inget aktivt val utan det berodde mest på att det var en 3D visning som passade bäst. Efter att ha haft tillgång till teknologin i två och ett halvt år tror jag att jag kommit fram till vad jag tycker: Jag föredrar 2D. Prometheus är en film som använder 3D på ett bra sett. Den innehåller inte någon överdriven användning samtidigt som några få scener blir galet snygga tack vare 3D:n. Trots det sitter jag och stör mig på att det blir lite suddigt, framförallt vid texten så jag kan inte dra någon annan slutsats.

Prometheus är en intressant film som jag funderat rätt mycket på. Får återkomma med fler analyser när den förhoppningsvis feta utgåvan på Blu-ray dyker upp.

:-)

söndag 10 juni 2012

The Korean War - 1950-1953


Med tanke på mitt stora intresse för både andra världskriget och Vietnamkriget är det en smula märkligt att jag har så dålig koll på Koreakriget. Som i USA brukar benämnas som "the forgotten conflict" vilket säkert hänger ihop.

När jag såg The Front Line blev jag sugen på att ta reda på mer vilket ledde till att jag spanade in den amerikanska dokumentären från 2006 med titeln The Korean War - 1950-1953. Som tyvärr visade sig vara av den sorts "dokumentärer" som är gjorda för amerikansk kabel-tv och som tyvärr inte säger ett skit. "America wanted peace." Bla, bla, bla. Innehållet är infantilt, tonläget är uppskruvat och perspektivet är ensidigt. Egentligen var jag bara var ute efter en skildring som berättar ungefär vem som gjorde vad när och utifrån det perspektivet fungerar filmen. Börjar man leta efter objektivitet och analys är den en katastrof.

:-(

onsdag 6 juni 2012

Borat


Efter att ha sett den totalt deprimerande Tyrannosaur behövdes en humörhöjare. Jag slängde på Borat (2006) som jag införskaffat på Blu-ray för ett tag sen. Jag vidhåller att det är en av de roligaste filmer jag sett! Om inte DEN roligaste! Den har ju några år på nacken nu och jag var rädd att den inte skulle hålla men glädjande nog skrattar jag fortfarande jättemycket åt den. Vilket är en väldigt gott betyg med tanke på att jag sällan skrattar när jag ser film.

Det finns väl ingen större poäng att se just en sån här film i HD men det känns ändå rätt att ha den. Extramaterialet verkar vara ungefär detsamma som på DVD-utgåvan.

:-D

tisdag 5 juni 2012

Tyrannosaur


Jag är lite kluven till hur jag ska förhålla mig till brittiska misärorgien Tyrannosaur (2011)? Jag menar, filmen innehåller (i ingen särskild ordning): Barn som far illa, grov misshandel, djurplågeri, förnedring, alkoholmissbruk, ofrivillig barnlöshet, våldtäkt, mord och sjukdom med dödlig utgång (antyds det inte också lite incest?). Alltså: Man ska inte skygga för tillvarons mörkare sidor och det här är en viktig påminnelse om och så vidare och så vidare. Vi har hört den förut.

Men hur fungerar Tyrannosaur som film? Det är såklart otäckt och angeläget men är det mer än att bara staplat elände? Som sagt känner jag mig kluven. Det som till slut vinner mig över är de fantastiska skådespelarprestationerna. Dom lyfter filmen från att bara vara en demonologi och får det till att handla om ett par verkliga personer mitt i allt elände.

Tyvärr fanns det endast att hyra på DVD. Extramaterial saknas.

:-)

måndag 4 juni 2012

Örnen har landat


Fortsätter att beta av gamla klassiska krigsfilmer. Örnen har landat (org. The Eagle has Landed) (1976) är en titel som är väldigt välbekant men är en film som jag faktiskt inte sett förut.

Det är alltid intressant när filmens huvudroller utgörs av tyskar. Det är kontroversiellt och redan i inledningsscenen måste därför Michael Caine rädda en judinna undan en grym nazist för att förklara att det här är en ”snäll tysk” och inte en ”dum tysk”. Det är lite tröttsamt.

Storyn handlar om en grupp tyska fallskärmsjägare som med inspiration av den verkliga fritagningen av Mussolini ska försöka kidnappa Churchill i England. Det hela handlar alltså om en lite mer äventyrlig andravärldskrigs-skildring. Vilket jag inte har något emot men tyvärr blir det lite väl tramsigt emellan åt. Framförallt när en gapande J.R. Ewing dyker upp i rollen som amerikansk officer. Men det här ändå en underhållande film.

Bildskärpan varierar kraftigt mellan olika scener vilket irriterar. Något extramaterial ingår ej. För övrigt hatar jag det där omslaget som andas Photoshop, inte 70-tal.

:-I

söndag 3 juni 2012

J. Edgar


Den amerikanska historien från säg 1900 fram till andra världskrigets utbrott är ett väldigt fascinerande ämne som jag dessvärre inte alls är särskilt väl påläst på. Senast jag stötte på det var väl i Public Enemies? I J. Edgar (2011) tar Clintan sig an att skildra J. Edgar Hoovers karriär, hur han skapade FBI. Det här är som sagt en väldigt spännande och intressant historia för trots att filmen inte är något vidare blir man ändå sugen på att fördjupa sig i ämnet.

Problemet med filmen är att det aldrig känns som att det är på riktigt, Leo DiCaprio framstår bara som någon som spelar J. Edgar Hoover. Det blir inte heller bättre av att halva filmen utspelas på 50-talet och alla skådisar är iförda en sån där åldrad makeup. Haken är att hur bra den än är utförd ser det fejk ut. Vilket förstärker själva grundproblemet. Man kan faktiskt inte låta skådespelare gå runt så i en halv film.

Extramaterialet utgjordes av en kort dokumentär.

:-(