måndag 7 mars 2011

I ondskans tjänst


I ondskans tjänst (2010) är en sjukt usel titel på en film som i själva verket heter Jud Süss – Film ohne gewissen. Den har verklighetsbakgrund och handlar om tillblivelsen av filmen Jud Süss (1940), ett projekt som lanserades av Goebbels. Propaganda mot judar skulle den innehålla men det hela skulle vara lite mer förfinat och nyanserat så att den inte skulle bli beskylld för att vara propaganda. Filmen Jud Süss har betraktats så kontroversiell att den inte får visas hur som helst. I vissa länder råder dessutom säljförbud på DVD.

Poängen med filmen om filmen är att skildra de samvetskval som huvudrollsinnehavaren dras med genom sitt deltagande i projektet. Han blir i princip tvingad av Göbels. Den historien är intressant! Däremot vet jag inte varför man spelar över så mycket? Det skriks och gestikuleras filmen igenom. Det är bra skådespelare men det är lite påfrestande.

Bildkvaliteten på denna DVD är faktiskt riktigt vass vilket är trevligt med tanke på den läckra scenografin. Filmen ser ut att vara påkostad. Noterar för övrigt ett ganska markant hakkorstrick på omslaget.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar