lördag 19 februari 2011

Eternal Sunshine of the Spotless Mind


I samband med att jag sammanställde topp-10 på 00-talet såg jag om den fantastiska Eternal sunshine of the spotless mind (2004) som enligt min mening alltså platsar på den listan. ”It works on so many levels” är en sån trist klyscha. Men det stämmer ju här! I grund och botten finns en otroligt bitterljuv historia om falnande kärlek. Det eländiga när en relation faller sönder, om det smärtsamma att minnas och att vilja glömma och att behöva gå vidare. Samspelet mellan Jim Carrey och Kate Winslet är helt makalöst! Jag gillar inte Carrey men här sköter han sig väldigt bra.

Nog har det gjorts fler filmer på temat men det är här som Eternal sunshine of the spotless mind sticker ut. Den är samtidigt himla smart och speciell. Det är väl lite tjatigt att alla tycker att manusförfattaren Charlie Kaufmann är ett geni men det beror ju på att han ÄR det. Berättelsen sätter verkligen igång tankeprocesser hos tittaren. Sen skadar det ju inte att Michel Gondry är en så innovativ filmskapare. Eternal sunshine of the spotless mind är verkligen en film som utnyttjar mediet maximalt.

På denna (gamla) DVD medföljer ett intressant kommentarspår med Kaufman och Godry, några bortklippta scener samt ett par korta dokumentärer. Filmen har givits ut på HD-DVD samt på Blu-ray i Japan, men inte i USA eller Europa. Märkligt men jag antar att det innebär att den kommer släppas här förr eller senare? Sen kan jag inte låta bli att gnälla på det gräsliga omslaget. Fruktansvärt! Ja, Jim Carrey var (är?) en megastjärna så jag fattar att man försöker att sälja filmen på det. Men ändå, snälla... Fy vad fult det är...

Men låt inte det gå ut över den fullständigt briljanta filmen!

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar