fredag 12 november 2010

The Cove


The Cove är en omtalad dokumentär om den årliga delfinslakten som sker i en vik vid en japansk by. Vad det är som sker och varför ska jag inte avslöja då filmen är uppbyggd lite kring denna fasansfulla gåta.

Filmen har två spår. Det första är filmarnas kamp mot de som försöker hindra dom, hur dom riggar hemliga kameror, blir jagade etc. Sånt är fascinerande i sig. Det andra är de frågor som filmen väcker angående fiskeriet i allmänhet och den på delfiner och valar i synnerhet.

Det jobbiga med The Cove är att den tvingar en ställa sig ett antal frågor, frågor som inte nödvändigtvis besvaras. Det är lätt att tycka att utgångspunkten är lite konstig, att man ska tycka att det är extra hemskt att man dödar delfiner bara för att dom är ”intelligenta” djur. Att en delfin inte är mer värd än en ko och dom dödas ju i massor. Sen inser man att det nog är så att det är en rimlig princip att inte framkalla dödsångest hos slaktdjur. Men om det nu är så då kanske det är rätt illa med den där delfinjakten trots allt med tanke på deras förmåga att ana vad som är på gång. Sen börjar man tänka på industriell slakt och på vad man äter. Och då börjar det bli riktigt jobbigt så då stänger man av och försöker tänka på trevliga saker istället.

Det ingår några dokumentärer om filmen som bonus.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar