torsdag 30 september 2010

En profet


Franska En profet (Un prophète) (2009) är otroligt fängslande! Och det var med tanke på filmens ämne inte ett dåligt försök att göra sig lustig... Det handlar om en fängelsefilm alltså. Man får följa småtjuven Malik El Djebena (”araben”) när han försöker navigera på den alltmer minerade marken innanför (och under permissioner) utanför murarna. Bland fångarna är det korsikaner som styr. Men deras makt är på väg att minska samtidigt muslimska fångar med nordafrikansk bakgrund tar allt större plats.

Det som gör En profet så oerhört fascinerande är att fängelsemiljön känns nästan dokumentär. I känsla och stil påminner det mycket om Pusher. Och det är först när man får se en rätt tråkig och ospektakulär vardag som man till 100% tar in vad man ser. Och då behöver inte våldet vara överdrivet spektakulärt utan det blir väldigt påtagligt ändå. Och just genom att visa att fängelset inte är en helveteshåla utan att fångarna har relativt stor frihet (mot hur det ofta är på film) och att vissa får permissioner gör att man kan ta in vilken gräslig miljö det är, på riktigt. En profet är precis allt vad den gräsliga Hooligans 2 inte är. Apropå fängelsefilmer från 2009.

Missade kommentarspåret så jag vet ärligt talat inte om det är textad franska eller hur dom löst det? Dessutom ingår lite bortklippta scener och annat smått. Dock ingen dokumentär.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar