måndag 10 maj 2010

Gangster / Kommer du med mig då



Club Kalkon har haft ännu en sammankomst och har avverkat två härliga filmer...


Gangster

Gangster (2007) fick med rätta mycket skit när den kom. Här skulle det göras häftig action på en högre nivå än de lite småtråkiga vanliga svenska polisfilmerna. Men det hela faller platt och gör det från en väldigt hög höjd.

Man förstår lite hur dom har tänkt, hur dom inspirerats av filmer såsom Gudfadern, Heat men även mer spektakulär action och hur dom velat skapa ett mystiskt Stockholm. Scenen när gangstern Michael Persbrandt har ett möte med polisen Kjell Bergqvist vill vara mötet mellan Pacino och De Niro i Heat vilket säger allt om hur misslyckat det här är. Man har slängt in en massa idéer som aldrig får någon vettig förklaring. Skådespelarinsatserna är med några få undantag otroligt usla och saknar noll trovärdighet... En fullständigt usel film som jag inte riktigt orkar med att lustmörda.

:-=


Kommer du med mig då

Med Gangster kan man ändå förstå ungefär vad de misslyckades med att uppnå men det är inte något som gäller Kommer du med mig då (2003). Herregud vilken obeskrivlig soppa! I botten finns en roman av Trogny Lindgren som jag inte läst och därför inte kan säga så mycket om. Däremot känns det som att vissa saker som inte fungerar alls i filmen hade kunnat funka lite bättre i bokform.

Vad filmen handlar om? Tja, det finns två huvudspår. Shanti Roney och Tuva Novotny hade något speciellt ihop när dom var små. Sen växer hon ifrån honom och blir exploaterad av den cyniska musikvärlden samtidigt som han stannar hemma i byn och... köper en tavla som han av någon anledning måste visa henne. Vad dom hade ihop när dom var små presenteras aldrig och varför han blir besatt av den där tavlan och varför hon måste få se den är obegripligt. Sen följer stympning av kroppsdelar och roliga sexscener blandat med superpretentiös stolpig dialog. Höjdpunkten är väl när två personer vars ansikten är täckta av bandage ska hångla med tungor som sticker fram mellan bindorna. Vad i helvete??? Och precis som med Angel blir skildringen av- och kritiken mot musikbranschen totalt missriktad då den levereras av någon som uppenbarligen inte vet något om den.

Det här är en av de sämsta filmer jag sett.

:-=

1 kommentar:

  1. såg "Kommer du med mig då" idag, åh fyfan vilken traumatisk upplevelse!

    SvaraRadera