torsdag 15 april 2010

The Hurt Locker


The Hurt locker är 2009 års bästa film om man får tro Oscarsjuryn. Gör inte det, den utmärkelsen borde gått till Watchmen. Och håller man sig till de som faktiskt var nominerade faller min röst på District 9. Bortsett från det ÄR The Hurt locker en bra film och det känns ändå skönt att den knep utmärkelsen från den träiga Avatar.

Men nog namedroppat. The Hurt locker utspelas i början av det andra Irakkriget och man får följa ett team bombtekniker och jag gillar att man får se en sida av kriget som inte visats upp på vita duken förut. Bombtekniker alltså. Givetvis har den kritiserats för att inte stämma med verkligheten och på det kan man väl svara: 1) Nej, det är en film, det brukar vara så med film. 2) I extramaterialet påstås att situationen för bombteknikerna var något kaotisk i början av kriget eftersom det handlade om ett delvis nytt fenomen vilket är ett påstående jag inte är 100% insatt i om det stämmer, men det låter ju någorlunda trovärdigt. 3) Som OM något som handlar om Irak inte anses vara kontroversiellt från åtminstone något håll.

Som krigsfilm fungerar The Hurt locker bra! Det är rejäl känsla och nerv i stridsscenerna! Plus att det är realistiskt skildrat, t.ex. en scen där dom utsätts för ett eldöverfall och sen ligger i flera timmar och bara spanar.

Men tyvärr har jag lite svårt att engagera mig i karaktärerna. Det blir lite ryckligt och man får ingen riktig chans att lära känna dom och därmed få förklaring till vissa handlingar dom begår. Ibland, men bara ibland, märks den låga budgeten av, det handlar trots allt om en independent-film. Men det är inget stort problem.

Annars får man inte någon ”ny blick” på Irakkriget eller så utan det handlar mest om en välgjord krigsfilm som inte säger så mycket mer än att leverera den där gamla påminnelsen om krigets vansinne.

Det är klockren kvalitet på ljud och bild! Extramaterialet består av ett kommentarspår med manusförfattaren och regissören Kathryn Bigelow. Utöver det en kort dokumentär. Omslaget är dock ett rent hån. Här har man verkligen jobbat med att skapa en film med realistiska effekter, där en bomb som utlöses mer än något annat ser ut som ett grått dammoln. Så vad gör man på omslaget? Jo, klämmer in en klassisk Hollywoodexplosion med extra mycket coola eldflammor... Fail!

Låt er inte luras av omslaget. The Hurt locker är inte en dum actionfilm utan en bra krigsfilm.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar