onsdag 24 mars 2010

Pianisten


Fortsätter att köra catch up på 00-talet. Just titeln ”Pianisten” har ständigt rört till det eftersom det finns två filmer som har den svenska titeln, en från 2001 och en från 2002. Alltså, dessa filmer har följande titlar i diverse olika länder:

(2001)
La pianiste
The Piano teacher
Pianisten

(2002)
The Pianist
Pianisten

Den från 2001 är av Michael Haneke och handlar om en pianolärarinna spelad av Isabelle Huppert som har en sjuk relation till sin mamma och till sex. Den från 2002 är av Roman Polanski, har Adrien Brody i huvudrollen och utspelas i Warszawas ghetto.

Så var det utrett. Men den film jag nu sett är den förstnämnda. Och vad ska man säga? Snacka om soppa... Huppert är helt makalöst bra som den störda, nej förresten, jag vill inte använda mig av det ordet, det vore att göra det lite lätt för sig. Men man kan väl säga att hon har en väldigt skev bild av sex och ett ganska destruktivt förhållande till sin överkontrollerande mamma, som hon för övrigt delar säng med... Nej usch, men filmen baseras på en roman av Elfriede Jelinek så man vet vad man får. Men att bara lyfta fram snusk är att ge en skev bild eftersom filmen fantastiskt är helt fantastisk regisserad. Haneke lyckas ge historien en otrolig nerv och först när det hela väl är över kan man pusta ut. Samtidigt som vissa bilder nog sitter kvar länge...

Synd att det inte medföljer något extramaterial, antar att det finns mycket att berätta om när det gäller inspelningen.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar