söndag 21 mars 2010

Dog Day Afternoon


När såg jag Dog day afternoon (En satans eftermiddag) (1975) senast? Måste varit nästan 20 år sen. När klassisk amerikansk 70-talsthriller släpps på Blu-ray är det i vilket fall ett utmärkt tillfälle att återse bra film.

Historien om hur en värdelös bankrånare spelad av Al Pacino lyckas ställa till det ordentligt är genialt berättad. Rånet går snett från början och det hela utvecklas till en neråtgående spiral när polis, media och allmänheten blandar sig i dramat. Det är totalt kaos och om jag förstår saken rätt var detta det första gisslandramat av sin typ som New York polisen konfronterades med. Det kan i såna fall förklara ett och annat. Och jo, det som skildras har dessutom hänt på riktigt. Det som gör att man fullständigt absorberas av historien är att dom lyckats så väl med att få det att kännas som att man ser något som verkligen har hänt. Den där totala klantigheten som jag nämnde ger det hela en mänsklig touch. Plus att hela filmen i princip utspelas i banken till att man känner att man är just DÄR.

Bonusmaterial utgörs av ett kommentarspår med regissören Sidney Lumet samt några dokumentärer som totalt uppgår till en knapp timme. Man får t.ex. lära sig att Al Pacino som just kom från sin fenomenala insats i Gudfadern II tog en rejäl risk i att spela en homosexuell (?) man som rånar en bank för att kunna bekosta sin älskares könsbyte (?). Det hela gör mig något förvirrad men som sagt, based on a true story... Får en även att fundera på hur det är möjligt att Brokeback mountain 30 år senare lyckas vara så kontroversiell?

Tjatar då och då om amerikansk 70-talsthriller men den enda anledningen till det är helt enkelt att dom är så bra! Det enda negativa med denna Blu-ray är att det rör sig om (regionsfri) import.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar