måndag 11 januari 2010

Watchmen - the ultimate cut


Denna ultimate cut är alltså Watchmen director’s cut med Tales of the black freighter invävd. Hela kalaset hamnar på drygt tre och en halv timme... Faktum är att det funkar riktigt bra! Man har använt små knep när filmen ska övergå i det tecknade och det finns inget att klaga på i utförandet. Däremot tycker jag nog att den version av Watchmen som jag föredrar trots allt är director’s cut. Mest för att Tales of the black freighter får lite väl stort utrymme i det här formatet. Kanske? Men det är ingen stor invändning. Watchmen är en mäktig film och de tecknade avsnitten förstärker dess position som något högst unikt.

Extramaterialet är bra! Dokumentärerna från den förra utgåvan medföljer. Dessutom ingår två kommentarspår, ett med regissören Zach Snyder och ett med tecknaren Dave Gibbons. Dessa är alltså på tre och en halv timme styck...

:-D


Watchmen – The Complete Motion Comic

Medföljer gör även Watchmen – The Complete Motion Comic (2009), som har sålts separat och är en slags ljudbok på Blu-ray. I brist på bättre förklaring. Alltså, man panorerar över serierutorna i originalserien och en berättarröst läser. Dessutom är vissa rörelser m.m. något animerade. Det är svårt att förklara och det låter kanske inget vidare men faktum är att det fungerar förvånansvärt bra! Det ser bra ut i Blu-ray med knivskarpa konturer och fina färger. Det var kul att i fem och en halv timme titta på Watchmen istället för att läsa den.

:-D


Förpackningen är bland de bästa som gjorts i formatet! Bifogar en bild längst ner som tyvärr nog inte gör det hela rättvisa. Filmerna ligger i en glansig förpackning med otroligt snygga bilder på insidan. The complete motion comic är separat vilket känns ok då den verkligen inte har med filmen att göra. Allt förpackas i en tjockare ask vars omslag försluts med en magnet. Snyggt! Är inte 100% vad gäller piratmotivet på omslaget men å andra sidan är det är onekligen en cool idé!

Återigen handlar det dock om en amerikansk import. Av någon anledning fortsätter den nordiska marknaden att totalt ignorera Watchmen. Obegripligt.

Som sagt tycker jag nog att director’s cut av Watchmen är den versionen jag föredrar och den jag skulle rekommendera. Om jag måste välja. Men om du ändå är nyfiken på Tales of the black freighter, på The complete motion comic och på kommentarspåren (vilket du borde vara, på allt!) finns all anledning att slå till på denna strålande utgåva av en av 00-talets bästa filmer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar