fredag 18 december 2009

Terminator Salvation - director's cut


När en film som Terminator salvation (2009) dyker upp är det omöjligt att låta bli att inleda med att kommentera min relation till fenomenet Terminator.

Originalet, The Terminator (1984), såg jag när jag var 13-14 år gammal och den gjorde ett kolossalt intryck. Vet att det inte är första gången jag säger nåt åt det hållet men den filmen är verkligen en av mina absoluta favoriter och som jag sett hur många gånger som helst. Vissa effekter håller kanske inte längre måttet men historien är helt genial i all sin enkelhet.

Den storslagna uppföljaren Terminator 2 - Judgement day (1991) såg jag på bio och med sina banbrytande effekter gjorde även den ett stort intryck. Däremot gillade jag den aldrig lika mycket som originalet. Störde mig på slyngeln, att Arnold var god, ”humorn”, samt några logiska luckor (om en terminator ska vara en infiltratör varför skickar man då en som ser likadan ut som den förra?). Över åren har jag bara stört mig mer och mer på de här sakerna och inte blev det bättre när man såg den förlängda versionen med några tillagda scener som det fanns väldigt goda skäl till att de klippts bort i första början...

Den tredje filmen, Terminator 3 - Rise of the machines (2003) vill jag inte tänka på. Jag hatar den. Den är en skamfläck. Hade den hetat Det våras för Terminator hade jag skrattat åt alla skämt och antagligen gillat den. Men den heter ju faktiskt inte det. Dra åt helvete.

Nu är det så dags för ytterligare ett kapitel. En slags förhistoria (fast i framtiden då, äh, det blir obegripligt hur man än formulerar sig när man har att göra med tidsresor...). Dessutom handlar det om den första filmen i serien utan Arnolds medverkan (trodde jag). Att den inte skulle vara i närheten av den förra filmen visste jag sen länge men mina förväntningar var ändå lågt ställda.

Terminator salvation lyckas överraska genom att vara både bättre och sämre än vad jag hade hoppats. Det blir en kort lista över det som är bra och en längre över det som är mindre bra, för att inte säga uselt. Det som funkar riktigt bra är det visuella. Den framtid man bara fått se glimtar av i tidigare filmer är riktigt läckert designad! Och det är inte bara ruiner och natt utan man får se många olika miljöer. En anledning till att det ser så bra ut är att man har jobbat mycket med riktiga miljöer istället för dataanimationer.

Det andra som fungerar utmärkt är actionscenerna. Dom är riktigt tajta och spektakulära och inte så där sönderklippta som action kan vara nu för tiden. Återigen handlar det om att man förlitat sig på praktiska effekter istället för digitala.

Men när det gäller invändningar kan listan göras nästan hur lång som helst. Var ska man börja? Kanske vid de logiska luckorna? Skynet använder Kyle Reese för att locka till sig John Connor istället för att bara döda Reese och därigenom orsaka samma sak (lätt koll på tidsresorna krävs för att greppa det här)? Såg någonstans att Christian Bale (som spelar Connor) hade skrivit upp sin roll ordentligt i jämförelse med det ursprungliga manuset och som någon påpekade så tillför hans roll egentligen ingenting till storyn, man hade lika gärna kunnat plocka bort honom. Sen gillar jag inte att man tittat lite för mycket på Transformers och kvoterat in jätte-terminators, motorcykel-terminators, simmande terminators etc. etc. Men det är väl för att kunna sälja leksaker. Och ska man gå över från det dåliga till det rent usla räcker det att skriva Helena Bonham Carter. Hennes scener i slutet av filmen är rent vidrigt korkade. Förresten, här har vi ju att göra med någon slags förlängd director's cut av filmen. Vet inte exakt vad som lagts till men jag förutsätter att den totalt omotiverade topless-scenen i regnet är en sån scen. Tackar och bockar.

Så där lunkar det på, det finns så otroligt mycket att störa sig på.

Något som dock är bra är bildkvaliteten som faktiskt är helt suverän! Bland det bästa jag sett! Nattscenerna har en fantastisk skärpa. På skivan medföljer några dokumentärer av blandad kvalitet. När filmskaparna pratar om inriktningen på filmens utseende sitter flera personer från produktionen och babblar om att dom i och med den här filmen gör något unikt. Varför? Jo, för att ”framtiden på film brukar vara polerad och högteknologisk men i den här filmen är framtiden mörk och dystopisk”. Dom låter t.o.m. övertygade om att dom gör något nytt. Helt obegripligt! En av dokumentärerna fokuserar på den ”fotorealistiska” dataanimerade Arnold som inte är ett dugg fotorealistisk och som får mig att tänka på Hulken. Hur bra gjord den än må vara.

Nähä, trots rätt lågt ställda förväntningar har filmen förvånansvärt många brister. Men visst, actionscenerna är riktigt vassa!

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar