lördag 21 november 2009

Léon


Léon (1994) var en sån där film som gjorde ett stort intryck när den kom och som jag sett många gånger. Det var något tilltalande med den professionelle men smått korkade lönnmördaren som råkar få en 12-årg flicka på halsen som sin kompanjon. På senare år har jag kanske fått för sig att filmen antagligen är helt ok men att tiden antagligen har sprungit ifrån dess kvaliteter. Skaffade den faktiskt aldrig på DVD men det berodde delvis på att det var svårt att få tag på en bra utgåva. När jag nu lite oinspirerat satte mig ner med den nya Blu-ray utgåvan blev jag dock glatt överraskad över att filmen inte alls har tappat. För Léon håller!

Förresten får jag nog backa lite. Denna utgåva är alltså egentligen den förlängda versionen av filmen som väl gick under benämningen director’s cut men som jag nu antar anses vara den ”officiella” utgåvan av Léon. Det som skiljer denna från den kortare versionen är ett antal scener där den laddning mellan Natalie Portman och Jean Reno som bara antyddes nu breds ut i ett antal scener. Portman som var 12-13 år när filmen spelades in är fullständigt fantastisk! Samtidigt är det precis som med Jodie Foster i Taxi driver: Det blir väldigt konstigt när dom säger såna saker som dom säger. Det är väldigt fel och det är inget som lämnar en oberörd.

Gary Oldman är fortfarande riktigt underhållande när han spelar över i rollen som filmens skurk. Léon kanske börjar lite trevande men hela slutet är riktigt tajt. Och finalen är fortfarande så sorglig och brutalt vacker som man minns. Eller, i HD är den ännu vackrare!

Léon ser så bra ut i HD som man kan förvänta sig. Det som saknas är extramaterial vilket känns tråkigt. Det vore väldigt intressant att höra kanske framförallt från Portman om hur hon så här i efterhand ser på sin debutfilm.

Léon ÄR faktiskt en cool, snygg och kontroversiell actionrulle. Fortfarande!

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar