söndag 8 november 2009

En långvarig förlovning / The Lost battalion



Kör ju lite första världskrigstema nu så jag passar på att se om två filmer som jag faktiskt inte skrivit om tidigare.


En långvarig förlovning

Jean-Pierre Jeunet är väl mer känd för Amélie från Monmartre (2001), vilket var den filmen han regisserade innan En långvarig förlovning (2004). Precis som då innehavs huvudrollen av Audrey Tautou. En långvarig förlovning är ingen renodlad krigsfilm men de scener som väl utspelas i skyttegravarna är så fantastiska att den ändå platsar i det här sammanhanget.

Grejen med Jeunet är bildspråket som ju är helt enastående! Är man intresserad av film som medium bör man ha koll på hans filmer och En långvarig förlovning är inget undantag. Fotot, kameraåkningarna, rekvisitan, allt är så snyggt! Och eftersom jag pratar om skildringar av första världskriget måste scenerna därifrån i den här filmen tillhöra de absolut läckraste (men samtidigt de mest hemska) som någonsin framställts. Storyn? Tja… fransk pojke blir inkallad och hans flicka får besked om hans död. Hon vägrar acceptera och ger sig ut på en jakt på sanningen om vad som egentligen hände i skyttegraven den där dagen, träffar många vittnen och mystiken tätnar...

Bildkvaliteten är enastående för att vara DVD! Samt ljudet. Och extramaterialet skäms inte alls för sig: Kommentarspår (på franska, men textat), bortklippta scener och omfattande dokumentärer ingår.

:-)


The Lost battalion

The Lost battalion (2001) är dock inget annat än en total renodlad krigsfilm. Vi börjar med ordergivningen inför en operation och slutar när stridigheterna avblåses. Det är allt och det känns befriande. Filmen baserar sig på en verklig händelse när en amerikansk bataljon vid ett anfall tog och sedan heroiskt höll sitt mål när övriga trupper som ingick i anfallet hade fastnat. Med fruktansvärda förluster som följd.

Det märks att den gjordes strax efter den banbrytande Saving private Ryan vilket både är bra och dåligt. Bra för att stridsscenerna är riktigt nerviga. Man har helt enkelt kopierat det (då) banbrytande bildspråket med skakig kamera, svischande kulor och skrot som flyger hit och dit.

Det negativa är temat om att dom här jänkarna minsann slåss som få för dom består av en ohelig allians av micks, degos and jewish gangsters from Brooklyn. Varav alla är stentuffa och gillar att slänga käft. Ett intressant ämne som tyvärr ibland förvandlas till en farsartad buskis. Men bortser man från det är det alltså mest en väldigt kompakt krigsfilm som absolut är sevärd (minus det uselt dataanimerade flygplan som alla filmer med dålig budget måste slänga in då man tror att det ska ge en illusion om rymd men som i praktiken får motsatt effekt).

Det här är en tv-film och även om den urvattnade bildkvaliteten pendlar mellan riktigt bra och bra är den tyvärr i 4:3. Har dock läst någonstans att det ska finnas en widescreen-utgåva någonstans därute. Ljudet är i mono och extramaterial saknas.

:-I

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar