måndag 31 augusti 2009

Slumdog Millionaire


Slumdog millionaire är enligt Oscarsjuryn årets bästa film år 2008. Just det är lite synd, inte för att filmen är dålig utan på grund av att det känns så typiskt att just en sån här film ska premieras. Vad jag menar med ”just en sån här film” är att det är den där blandningen av hyfsat seriös, gripande livsöde, mänsklighet och värme, lite konstnärlig men ändå inte för mycket av den varan. Slumdog millionaire är egentligen en bra film men jag inbillar mig inte att det skulle kunna vara någons favoritfilm från år 2008. Men vad spelar det för roll? Är filmen bra är den väl det och det är väl gott nog. Nja. Det kanske inte gäller alla men i alla fall jag har lite svårt att inte se filmen med genom dessa glasögon. Tyvärr.

Handlingen är väl bekant? Kille från den indiska slummen ställer upp i deras Vem vill bli miljonär och det går osannolikt bra för honom. Alltså måste det vara något skumt? Eller? Drama följer.

Det som imponerar mest med Slumdog millionaire är fotot och den oerhört läckra miljöskildringen av Indien och dess slum. Vackert och tragiskt på samma gång. Skådespeleriet har en nerv och jag gillar soundtracket som tar stor plats. Tyvärr skadas (inte förstörs) filmen av kärlekshistorien som bara blir FÖR mycket. Den är ju en del av filmen men den får på tok för stor plats mot slutet. Då svallar känslorna lite väl mycket.

Jättefin bild och riktigt bra ljud på denna Blu-ray. Några smådokumentärer plus ett kommentarspår ingår men jag kollade inte in dessa närmare.

Slumdog millionaire är en helt klart sevärd film. Det räcker så.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar