onsdag 1 juli 2009

Frost / Nixon


Som född på 70-talet har jag lite missat det här med Richard Nixon, vilken stor grej och vilket trauma det var för USA som nation. Klart att man är lite bekant med vad som hänt och att han var en skurk. Och visst har jag sett delar av den klassiska intervjun med David Frost, när Nixon ev. får en tår i ögat. Men jag hade inte koll på sammanhangen. Då kan en sån här film vara upplysande.

Frost / Nixon (2008) handlar egentligen om de klassiska intervjuerna. Om sammanhanget, hur dom kom till och vad som pågick bakom kulisserna. Det kanske inte låter så spännande men faktum är att filmen har en riktigt bra nerv! Vilket såklart delvis beror på att man dramatiserat, att man medvetet framställer Frost som lite mer osäker och oerfaren än han var bara för att öka på spänningen. Något man såklart kan invända emot om man anser att man ska få se exakt hur saker och ting gick till för det får man inte. Men jag tycker ändå att det är en bra översikt. Och Frank Langella är suverän som den bufflige Nixon!

Extramaterialet består av ett par dokumentärer.

Frost / Nixon är en väldigt välgjord och välspelad film som påminner en om att man ska vara på vakt även om man har förmånen att bo i en demokrati.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar