lördag 18 juli 2009

Deliverance


Deliverance (1972) är ju en riktig klassiker! Av någon anledning verkar det inte finnas intresse att ge ut den på Blu-ray i Norden så jag fick vända mig till en amerikansk (regionsfri) import av filmen som i Sverige är känd som ”Den sista färden”.

Deliverance är väl den främsta filmen inom genren ”stadsbor åker ut på landet där alla är inavlade och naturen livsfarlig” och jag gillar att få mina fördomar bekräftade! Filmen kan ses om hur många gånger som helst och har man inte sett den är det verkligen dags! Förbered dig på en riktigt jobbig resa, mästerligt berättad på det där långsamma insugande 70-talsviset.

Tyvärr är bildkvaliteten inte ett dugg imponerande. Bilden är väldigt mjuk och emellanåt grynig till att börja med och slutresultatet känns rätt suddigt. Förvisso den minst suddiga utgåvan av Deliverance som finns att få tag på, men ändå. Som extramaterial finns en handfull dokumentärer som ger en bra inblick i produktionen samt även ett kommentarspår med regissören John Boormann som namnet till trots inte är ett dugg tråkigt.

Orkar inte riktigt lägga ner energi på att sälja in Deliverance som det mästerverk det är. Det ska liksom inte behövas.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar