torsdag 23 juli 2009

Boy A


Aj! Vissa filmer gör ont, vissa filmer fungerar som en påminnelse om att det är mycket som är fel i världen vi lever i. Engelska Boy A (2007) är en sådan film.

Man får följa Jack som begått ett fruktansvärt brott när han var barn, som i vuxen ålder frisläpps och som ska försöka starta om sitt liv, eller inte ens starta om utan snarare starta från början. Och ”Jack” är ju egentligen inte hans riktiga namn utan taget som en del i att försöka skapa en ny identitet. Vilket inte är det lättaste för hur ska man kunna framstå som en vanlig kille när man aldrig har fått chansen att prova? Ingen kan få veta vem han är eller vad han har gjort.

Filmen är tydlig med att ifrågasätta det rimliga i att låsa in barn oavsett vilka hemskheter dom har begått. Samt det att tabloiderna dels piskar upp en hatstämning mot barn, dels att dom skriver om dom när dom sonat sitt brott och ska försöka anpassa sig till samhället. Vem tjänar egentligen på rubriker att ”ondskan har växt upp”, ”släppts fri” och kan ”finnas i din närhet”?

En anledning till att man får såna sympatier för Jack är att han spelas så lysande av Andrew Garfield (satt och funderade på var jag sett honom förut och det visade sig vara i Lejon och lamm). Han har ofta ett märklig leende som får honom att framstå som efterbliven, om än snäll. Man vill att han ska lyckas men känner på sig att det aldrig kommer att gå. Oerhört jobbigt.

Såg filmen på DVD och bildkvaliteten var helt ok. Men skulle egentligen vilja se den på Blu-ray. För att skapa en klaustrofobisk stämning användes väldigt mycket närbilder och det skulle vara intressant att se hur det funkar i HD. Inget extramaterial.

Boy A är en sån där film som säger något viktigt, som får en att tänka efter. För bästa resultat bör man blanda såna med lite hjärndöd underhållning.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar