måndag 8 juni 2009

Gomorra


Tjatigt med maffiafilmer? Kanske, men det är inte så ofta som jag ser italiensk film över huvud taget. Ingen kan väl ha missat den enorma publiciteten kring Roberto Savianos bok som kom härom året och som nu har blivit film.

Efter att ha sett Gomorra (2008) känner jag mig lite kluven för det är en udda film. Min främsta nyfikenhet med att se filmen var att få en bild av den napolitanska maffian av idag men jag känner inte riktigt att jag fick det. I Gomorra är det nämligen verkligen inte lätt att hänga med i turerna. Lite beror det säkert på ovanan med italienskan men det är inte bara det. För att fånga en dokumentär känsla är det filmat med handkamera och det är gott om snabba klipp. I det avseendet påminner den rätt mycket om Pusher. Man tar sig heller ingen vidare tid att förklara scenerna och jag måste erkänna att jag många gånger hade svårt att förstå vad som händer. Det starka med Gomorra är dock vilken otroligt effektiv miljöbeskrivning det är. Jag känner inte till så mycket om Neapel eller hur och var dom filmat men en sak är säker: Det är inget ställe jag blir direkt sugen på att besöka. Det är så sjukt smutsigt och då menar jag inte bara bokstavligt, det är väldigt skräpigt, utan på alla plan. Här lyckas filmen otroligt väl och det är en väldigt obehaglig och motbjudande resa man bjuds på.

Jag fick inte tag på den i Blu-ray så det fick bli DVD. Bilden är otroligt grynig och oskarp vilket känns helt rätt! Tankarna går direkt till valfri Rai-sändning av italiensk fotboll... Extramaterialet är mycket intressant: Ett författarmöte mellan Saviano och Salman Rushdie som ägde rum i Stockholm på initiativ av Svenska akademin. Horace Engdahl är moderator och glider in för att säga ”några inledande ord” varpå han håller en otvungen föreläsning i 15 minuter på perfekt engelska. Underbart! Temat för mötet är givetvis yttrandefrihet. Det är intressant och dom håller på i 90 minuter.

Det här var inte riktigt vad jag hade väntat och jag känner mig lite kluven. I valet och kvalet gällande betygsättning blir det dock det något högre av de två jag väljer mellan. Mest för att Gomorra erbjöd en så hemsk men fascinerande resa.

:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar