måndag 27 april 2009

Batman - The Movie - special ed.


Avslutar mitt Batman-tittande med Batman the movie från 1966. Brukar försöka undvika att köpa film jag inte sett, i alla fall på Blu-ray eftersom det kan visa sig vara väldigt dåligt vad gäller prisvärdhet. Här är dock ett givet undantag. Jag är något slags fan av Batman, jag äger alla övriga filmer på Blu-ray, så givetvis måste jag införskaffa denna. För att det ska bli komplett alltså.

Har som sagt inte sett denna den första av Batman-filmer tidigare men den är inspelad i samband med den ökända tv-serien. Tydligen var det tänkt att filmen skulle lansera serien men så blev inte fallet och serien gick ju bra ändå. Minns att den, tv-serien alltså, dök upp på tv när jag gick på mellanstadiet. Följde den slaviskt men var redan då rätt skeptisk till dess töntighet.

Filmen är i exakt samma störtlöjliga anda som tv-serien och jag vet faktiskt inte vad jag ska säga? Har kollat lite amerikanska recensioner på nätet och dom gör en stor grej av att man inte kan gilla den om man inte gillar ”camp”. (Kan inte hitta några bra svenska ord för ”camp” och ”campy”. Någon slags blandning mellan ”töntig” och ”rolig utan att vara komisk”, är mitt förslag.) Hur som helst. Vad jag inte kan begripa även om jag försöker är exakt vad tjusningen med detta koncept skulle vara? Det hela påminner om Benny Hill fast utan skrattmaskin och det är så sjukt dåligt på alla plan att det knappt går att beskriva. Ok för att det kan vara lite kul att skratta åt det hela vilket det faktiskt är, till skillnad från Joel Schumachers två filmer som bara är tråkdåliga. Men jag tycker inte att det räcker. En del av mig tänker att man måste ha förståelse för tidsandan, att man inte kan betrakta över 40 år gamla filmer med dagens ögon. Gott så. Men 1966 är ändå det år som Bergmans Persona släpps så förklaringen duger inte. Batman the movie ÄR en sjukt sjukt dålig film och det finns knappt några ursäkter.

Vet inte vad som är så speciellt med denna "special edition", "enda edition" vore nog mer passande. Men bildkvaliteten är dock förvånansvärt bra för att vara en så gammal film. Är imponerad! Och jag blir alltid lika förbryllad när man lagt till en massa extramaterial till en skitfilm. Det är något charmigt med det. Massa dokumentärer som hyllar filmen och inte mindre än två kommentarspår. Halvlyssnade bara på det ena, med Adam West och Burt Ward (aka. Batman & Robin) men det var rätt outhärdligt.

Här har vi den första Batman-filmen. En dålig parodi som skulle prägla folks syn på fenomenet åtminstone 20 år framöver.

:-=

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar