måndag 30 mars 2009

Undergången


Superlativen haglar, jag vet, men det är inte mitt fel att jag sett så mycket bra film på sistone. Snarare är det väl min förtjänst, om något?

Undergången (Der Untergang) är möjligen den film från 2000-talet som jag sett om flest gånger, har ingen aning om hur många. Är ju rätt besatt av andra världskriget och här har vi en av de bästa om inte den allra bästa andra världskrigsfilmen. Det vill inte säga lite. Den lyckas på något vis göra det fullständigt obegripliga greppbart (inte begripligt), den lyckas sälja att vi faktiskt får se vad som hände. Aldrig känns det som film.

Den viktigaste (men absolut inte enda anledningen till det) stavas Bruno Ganz. Karln är spöklikt lik Hitler och hans gestaltning är fullständigt fenomenal. Finns andra som gjort bra gestaltningar av Hitler och där man ibland glömmer att man tittar på en skådespelare. Men Ganz är helt outstanding, han ÄR Hitler! Jag blir fullständigt uppslukad varje gång jag ser hans prestation, hur han lyckas ge liv åt denne förra århundradets mest mytologiserade person.

(Till dom som när filmen kom ifrågasätte det moraliska i att visa Hitler som människa vet jag inte vad jag ska säga? Är man så dum lär man ändå inte begripa något. Ja, Hitler gillade sin hund, ja, han var ofta trevlig mot kvinnor. Vet ni varför? För att han faktiskt var just en människa. Det är det som är det hemska, det är det som är poängen. Men visst, har man byggt sin världsbild via nassar som talar Hollywood-tyska måste man kanske förstå att såna här skildringar kan bli lite komplicerade. Vi andra noterar bl.a. på hans samtal med Speer och är förbluffade över det här pratet om ”för mänsklig”.)

Men åter till jorden. Undergången har mer än Ganz. Den lyckas även fånga in en massa personer och deras öden och visa upp vad som hände de där sista dagarna i bunkern. Och budgeten verkar ha räckt till för det finns inga scener som känns för billiga vilket tyvärr ofta är fallet med europeisk krigsfilm. Nej, det här är sjukligt fascinerande och borde innehålla åtminstone något litet för alla.

Även om det känns kul med Undergången i Blu-ray så är tyvärr bildkvalitén ingen höjdare. De flesta scener är inspelade i dåliga ljusförhållanden med grynig bild där HD inte ger något extra. Endast i vissa scener kommer detaljerna fram så egentligen räcker det med att ha den på DVD. En annan sak som är synd är att det finns en förlängd tysk version på DVD där ute någonstans. När kommer den? Jag vill se!

En av de mest fasansfulla och viktiga filmerna någonsin. Stora ord men jag vidhåller. Bör ägas men det räcker med DVD.

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar