måndag 30 mars 2009

Pulp Fiction


Ok, ska jag nu skriva en recension, krönika, artikel, essä eller vad? För det skulle jag kunna. Men det vore nästan överflödigt för vad har jag att tillägga angående denna klassikernas klassiker? Ni vet redan vad det handlar om.

Jo, en sak vill jag faktiskt påpeka: När man tittar på filmens framsida, eller hör Dusty Springfields ”Son of a preacher man”, eller kanske när någon oombedd drar igång ”Royaaale with cheese” dialogen är det lätt att känna sig lite matt, lite visst-är-den-bra-men-jag-har-sett-den-tusen-gånger. Glöm då inte VARFÖR man har sett den tusen gånger. Helt enkelt för att det är en film som är späckad med så många bra scener att den fullständigt knockade en när den dök upp. Pulp fiction ändrade mitt sätt att se på film, visade hur en riktigt underhållande och välskriven film kunde vara och kanske framförallt: Låta.

Eftersom jag redan har sett den så många gånger valde jag att göra något nytt, något jag i många år tänkt att jag ska göra: Se den i tidsmässig kronologisk ordning. Det går inte att göra det exakt eftersom vissa scener överlappar lite, men i princip. Tyvärr finns ingen funktion i filmen som tillåter en detta utan det blev lite manuellt meck efter att ha surfat runt lite och gjort ett schema. Inte alltför svårt dock. (Sen undrar man varför inte en sån funktion finns inbyggd i filmen? Det borde vara en enkel match.) Kan dock inte säga att det tillförde något särskilt utan var mest lite kul.

Givetvis är det en privilegium att äga Pulp fiction i Blu-ray. DTS-spåret med den fantastiska musiken är klockrent och det roliga är att den ser helt jävla fantastisk ut! Ibland är lyftet i HD inte så märkbart, ibland är det som här: Knivskarp bild med en otroligt detaljrikedom! Det blir delvis som att se filmen på nytt. Möjligen kommer några av de nördigaste videophile-sidorna gnälla över ”oversaturated colors” eller ”edge enhancement” eller vad dom nu slänger sig med. Vi får väl se. Dom sidorna är nämligen amerikanska och det här är en nordisk utgåva och filmen är inte släppt i USA ännu! Det känns ytterst lyxigt och privilegierat fram till dess att det släpps en utgåva packad med extramaterial där...

Pulp fiction. Blu-ray. Suverän bild. Behöver man säga mer?

:-D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar