måndag 9 mars 2009

Hotel Rwanda


Konstaterade nyss att film verkligen kan lära en något om vad som pågår i världen. Min förhoppning på Hotel Rwanda var att det skulle vara just en sådan film, en historia som lyckas förklara och förmedla vad som hände.

Men tyvärr känner jag mig lurad. Hotel Rwanda känns nämligen till 100% som inte ett dugg mer än bara ”Filmen om folkmordet i Rwanda”. Visst kan man ifrågasätta i vilken mån en film verkligen kan visa upp verkligheten, om hur nära man kan komma? Detta är verkligen något som kan och bör diskuteras. Men en sak står i alla fall klart: Det går att komma väldigt mycket närmare verkligheten än vad Hotel Rwanda gör. För inte ett ögonblick får man chans att glömma att man sitter och tittar på en film. Det är så stolpigt och stelt och det finns ingenting som inte får en att tänka på sånt som kulisser, replikskrivningar och koreografi. I vilken mån detta är ett problem kan nog variera beroende på typen av film men i det här fallet blir det katastrofalt. För om jag sitter och tänker ”det här är ju bara film” då har filmen misslyckats kapitalt med vad jag i alla fall tror den ville åstadkomma: Att ge någon slags illustration av det fullständigt obegripliga och fruktansvärda folkmordet i Rwanda.

Eller så var det primära syftet att vinna Oscars. Ibland känns det så. Hotel Rwanda tar i så att den nästan spricker i försöket att vara stark i den där plastiga bemärkelsen som så många dramafilmer som vill vinna priser allt för ofta gör. Det tragiska är som sagt att det verkligt tragiska går förlorat. Bör väl påpekas att Don Cheadle i vanlig ordning är bra. Han gör vad han kan med rollen och det är inte hans fel att replikerna inte funkar. Men Nick Nolte i rollen som FN-soldat spelar över fullständigt på det där patenterade Nick Nolte-viset. Enda roliga med hans roll är att det är en av få gånger som FN-soldater har skildrats som riktiga hjältar på film.

Kanske ska nämna något om handlingen? Don Cheadle spelar en hotellägare som dras in i skeendena och som, till en början motvilligt, upplåter plats i sitt hotell åt flyktingar. Enkelt sagt.

Den tekniska kvaliteten på denna DVD-utgåva är helt ok. Det ingår en drös extramaterial som jag inte orkat bry mig om. Framsidan är dock väldigt ful. Ovanför familjen som håller på att dras ner av en klase zombiearmar svävar ett jättelikt huvud. Va???

Hotel Rwanda är The Hollywood-version av folkmordet i Rwanda. Med minsta möjliga tuggmotstånd!

:-(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar